O fetiță de doar 8 ani a dat peste o comoară antică, chiar lângă școala sa. Obiectul ar avea o vechime de 3.700 de ani


În timp ce se juca în afara școlii ei din Norvegia, o elevă a dat peste o comoară. Este vorba de un obiect inestimabil, care ar fi fost creat de oamenii din epoca de piatră.

Se pare că ar fi vorba de un pumnal de cremene, care ar fi fost folosit de oamenii din epoca de piatră.

Elise a descoperit pumnalul de culoare gri-maro în timp ce se juca într-o zonă stâncoasă, în apropierea școlii sale din regiunea Vestland.

„Voiam să iau de jos ceva strălucitor care semăna cu o sticlă și apoi am văzut piatra”, a spus ea în declarația dată de municipalitate.

Elise i-a arătat piatra profesoarei ei, Karen Drange, care a remarcat din primul moment că nu este vorba de vreo bucată de sticlă sau piatră oarecare, ci un obiect foarte vechi.

Ce este, mai exact, obiectul vechi de 3.700 ani?

Karen Drange a contactat consiliul regional din Vestland, iar arheologii au examinat artefactul.

Instrumentul de aproape 12 centimetri este o descoperire rară, a declarat Louise Bjerre Petersen, arheolog la municipalitatea județului Vestland, în declarația tradusă din norvegiană.

pumnal.png

Acest tip de rocă sedimentară tare nu se găsește în mod natural în Norvegia, așa că pumnalul poate să fi venit de dincolo de Marea Nordului, din Danemarca, au declarat experții.

Acest tip de pumnal se găsește adesea împreună cu descoperiri de sacrificiu, au mai remarcat arheologii. 

Pentru a investiga în continuare zona, Consiliul local Vestland și Muzeul Universității din Comitatul Vestland din Bergen, al doilea oraș ca mărime din Norvegia, au făcut echipă pentru a explora terenul școlii, însă, nu au mai găsit nicio altă dovadă care să dateze din epoca de piatră, au mai spus oficialii oficialii.

Care este valoarea pumnalului sacrificial?

Pumnalul datează probabil din Noua Epocă a Pietrei sau Neolitic, o perioadă în care oamenii preistorici au modelat unelte de piatră și au început să se bazeze pe plante și animale domestice, să construiască sate permanente și să dezvolte meșteșuguri, precum ceramica.

În Norvegia, epoca de piatră, care include paleoliticul, mezoliticul și neoliticul, a durat din anul 10000 î.Hr. până în 1800 î.Hr., cu un număr de vânători-culegători stabilindu-se permanent în jurul anului 2400 î.Hr, potrivit Talk Norway.

Pumnalul va fi catalogat și cercetat suplimentar la Muzeul Universității. Pe diferitele piețe de antichități, astfel de obiecte se vând la licitații cu prețuri începând de la câteva mii și pot ajunge chiar până la zeci de mii de euro.

Comentarii Facebook