NATO investighează un furt de date secrete de la un producător de arme. Hackerii vând informațiile pe forumuri rusești


NATO evaluează impactul unei atac cibernetic și furt al al documentelor militare clasificate, vândute online de către hacker, scrie BBC News. Datele includ planuri ale armelor folosite de aliații NATO în conflictul din Ucraina.

MBDA Missile Systems, un important producător european de arme, a recunoscut că datele sale se numără printrecele furate de hackeri, dar menționează că niciunul dintre fișierele clasificate nu aparține companiei. Compania, care are sediul în Franța, a declarat că informațiile sale au fost piratate de pe un harddisk extern compromis, adăugând că cooperează deja cu autoritățile din Italia, unde a avut loc furtul datelor. Investigațiile sunt centrate în jurul unuia dintre furnizorii MBDA.

Evaluăm informațiile referitoare la datele care ar fi fost furate de la MBDA. Nu avem niciun indiciu că vreo rețea NATO a fost compromisă”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței.

Hackerii vând o parte din date pentru 15 Bitcoin (273,000 lire sterline, aproximativ)

Hackerii, care operează pe forumuri rusești și engleze, vând 80 GB din datele furate pentru 15 Bitcoin (aproximativ 273,000 de lire sterline) și susțin că au avut deja cel puțin un cumpărător anonim până acum.

În reclama pentru datele furate, hackerii se laudă că au „informații clasificate despre angajații companiilor care au luat parte la dezvoltarea proiectelor militare secrete”, precum și „documentație de proiectare, desene, prezentări, materiale video și foto, acorduri contractuale și corespondență cu alte companii”. O mostră gratuită de 50 MB de date, analizată de jurnaliștii BBC, include documente etichetate „NATO CONFIDENȚIAL”, „NATO RESTRICTED” și „ Unclassified Controlled Information”.

Nivelurile de clasificare ale NATO 

  • COSMIC SUPER SECRET: dezvăluirea neautorizată ar cauza daune excepțional de grave NATO;
  • SECRET NATO: dezvăluirea neautorizată ar cauza daune grave NATO;
  • CONFIDENTIAL NATO: dezvăluirea neautorizată ar dăuna intereselor NATO;
  • NATO RESTRICȚIONAT: divulgarea neautorizată ar fi dezavantajoasă pentru interesele NATO;
  • UNCLASSIFIELD CONTROLLED INFORMATION: informații controlate neclasificate sunt o etichetă de securitate din SUA pentru informațiile care sunt create sau deținute de guvern; informații care necesită controale de salvgardare sau diseminare în conformitate cu legile, reglementările și politicile guvernamentale aplicabile.

Hackerii nu au confirmat dacă materialul provine sau nu din mai multe surse piratate. Fișierele, pe care BBC nu a putut să le verifice în mod independent, detaliază o misiune de „informații în comunicații” a unei escadrile aeriene americane desfășurată la sfârșitul anului 2020 în Estonia. Datele includ jurnalele de apeluri, numele complet, numărul de telefon și coordonatele GPS ale unei persoane care se presupune că se află în centrul operațiunii.

Un fost oficial al NATO a declarat că „există multă supraclasificare în NATO, dar aceste etichete contează. Sunt aplicate de autorul informațiilor, iar NATO SECRET nu este ușor de aplicat. Acesta este într-adevăr genul de informație pe care NATO nu o dorește publică”.

Fișierele includ și o prezentare care pare să detalieze funcționarea interioară a sistemului antirachetă Land Ceptor CAMM, inclusiv locația precisă a unității de stocare electronică din cadrul acestuia. Unul dintre aceste sisteme a fost trimis recent în Polonia și este operațional.

Sursa foto: itproportal.com


Comentarii Facebook