Ministerul Finanțelor acuzat că blochează ONG -ul care construiește spitalul din donațiile românilor


Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă” care construieşte un spital din donații în Bucureşti, acuză ”atac în stil mafiot” la ONG uri din partea Ministerului Finanțelor și a ANAF -ului. 

Asociația construiește de la zero primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, exclusiv din donații.

A început atacul direct la ONG uri. Un atac în stil mafiot: ești obligat să îndeplinești reguli care nu pot fi îndeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL, pe care 250.000 de oameni îl construiesc.

Ministrul Eugen Teodorovici, a dat, pe 15 martie, fără respectarea termenului legal de dezbatere publică, un ordin abuziv, prin care ONG urile trebuie să îndeplinească o procedură birocratică: să depună, iar și iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, să facă dovada că nu au datorii la stat (deși ANAF are toate situțiile la îndemâna și-ți blochează imediat conturile în caz ca n-ai plătit la timp) și, cireașa de pe tort, să declare pe propria răspundere că fac ce zic că fac, ca și cum din start se prezumă că ONG - urile una zic și alta fac.

Procedura e absurdă și inutilă, dar chiar și așa, în forma asta absurdă, ea nu poate fi respectată pentru ca declarația electronică pe care au obligația ONG urile să o depună, pentru a figura în Registru și a putea în continuare să obțină donații și sponsorizări, nu există pe site-ul ANAF.

E o acțiune manipulativă fără precedent, realizată de Ministerul Finanţelor Publice. Nicio instituție publică nu a mai făcut până acum o lege doar ca să distrugă anumite entități. Căci în momentul în care dai o lege dar nu și mijloacele prin care aceasta să fie respectată este clar că vrei să DISTRUGI.

Când statul își atacă proprii cetățeni, când miniștri fac legi pentru a distruge organizații, democrația e doar un cuvânt lipsit de conținut, iar dictatura e la un pas distanță”, au scris Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, pe Facebook.

Update: cu câteva minute în urmă a fost publicat formularul electronic al declarației 163, cel pe care ONG urile trebuie să-l completeze online.

Aceasta nu rezolvă problema în totalitate, căci ANAF are la dispoziție 10 zile să analizeze cererea. Așadar, să zicem că tu ai anticipat și strâns toate documentele deși nu era nimic clar și îl depui tot azi, dar cel puțin 10 zile de acum încolo NU vei figura în Registru.

Așa se lucrează! De aceea avem și străzi, și scoli, și spitale”, au completat cele două. 

Comentarii Facebook