Kremlinul elibereză deținuți pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. Civilii s-au săturat, nu mai vor să moară pentru Putin


Moscova caută recruți în închisori, după ce a rămas fără suficienți soldați pe frontul din Ucraina. Autoritățile ruse le promit deținuților bani și libertate dacă se vor oferi voluntari ca și soldați în armata Kremlinului, având în vedere că civilii nu mai sunt dispuși să moară în războiul lui Putin, potrivit BBC

Zeci de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului, spun oficialii occidentali, iar Moscova duce lipsă de efective pe frontul ucrainean. 

„Ne-am întors cu 80 de ani în urmă”

În multe orașe din Rusia, difuzoarele instalate pe stâlpi înalți de pe marginea străzii principale cheamă rușii să semneze contracte cu armata pentru a lupta în Ucraina. Din aceste difuzoare se aude de obicei muzică patriotică în timpul sărbătorilor naționale. Acum, însă difuzoarele, au un alt scop.

Se formează două batalioane de artilerie voluntare. Invităm bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani să se alăture”, răsună la difuzoarele din toată Rusia. Pe rețelele de socializare, la televizor și pe panouri, bărbații sunt îndemnați să semneze contracte pe termen scurt cu armata pentru a lupta în Ucraina: „Ne-am întors cu 80 de ani în urmă, am evoluat ca mai apoi să involuăm”, declară o rusoaică. 

„Să îți omori frații este greșit”

În fața pierderilor semnificative din conflict, autoritățile au lansat o acțiune de recrutare pentru armata rusă. Majoritatea oamenilor din oraș nu par entuziaști. „Este prea dureros pentru a putea vorbi. Să-ți omori frații este greșit”, a declarat pentru BBC o femeie. 

Însă bărbații par de altă părere. „Dacă aș fi tânăr m-aș duce (pe front), dar acum sunt prea bătrân. Ar trebui să-i bombardăm!”, a declarat un bărbat pentru reporterul BBC, strângând din pumni.


Comentarii Facebook