Județul Maramureș se închide și intră în carantină totală


Județul Maramureș se închide din 25 martie, potrivit deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (SCJU). Prefectul județului, Nicolae Silviu Ungur, a declarat că ”așa este structura cetățenilor din județul nostru, nu doresc să nu se întâlnească, nu doresc să nu socializeze, nu doresc să stea în grupuri mai mici de 3. Avem o problemă din acest punct de vedere și am considerat că riscul este mult prea mare”.

Pentru că oamenii nu respectau regulile impuse, privind distanțarea socială, autoritățile din Maramureș au decis să limiteze deplasările și între orele 6:00 şi 22:00.

Persoanele peste 60 de ani vor avea să iasă la cumpărături numai între orele 7 şi 11, se aplică tot din 25 martie.

Categoria cea mai vulnerabilă la infectarea cu coronavirus o reprezintă populaţia cu vârsta peste 60 de ani. În acest sens, se instituie un program diferenţiat, pe categorii de vârstă, privind accesul maramureşenilor în magazine alimentare, hypermarket-uri supermarket-uri, farmacii. În acest context persoanele cu vârsta peste 60 de ani vor efectua cumpărăturile necesare dimineaţa, între orele 7-11, urmând ca de la ora 11 şi până la închiderea magazinelor, cumpărăturile să fie realizate de persoanele cu vârsta sub 60 de ani. Măsura este valabilă din data de 25 martie”, se arată în hotărâre luată de  Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (SCJU)..

 De asemenea, vor fi controlate toate mașinile care intră și ies din județ. ”Organele de ordine abilitate vor stabili de unde vin aceste persoane sau unde se deplasează, dar şi care este istoricul de călătorie în ultima perioadă”, se precizează în hotărârea CJSU Maramureş.

Vezi propunerile:

Măsura 1: Pe teritoriul județului Maramureș este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței, gospodăriei, cu excepția următoarelor motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestic, iar toate aceste recomandări trebuie privite, din acest moment, ca și obligativități sau interdicții.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere completată în prealabil. Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 00,00.

Măsura 2: Potrivit statisiticilor din țările care au înregistrat foarte multe victime infectate cu coronavirusul #COVID19, categoria cea mai vulnerabilă o reprezintă populația cu vârstă peste 60 de ani. În acest sens, este IMPERIOS NECESAR să instituim un program diferențiat, pe categorii de vârstă, privind accesul maramureșenilor în magazine alimentare, hypermarket-uri, supermarket-uri, farmacii.

Solicit Prefectului Județului Maramureș ca, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, să adoptăm o măsură care prevede ca persoanele peste 60 de ani să efectueze cumpărăturile necesare dimineața, în intervalul 7.00 – 11.00, urmând ca, de la ora 11.00 și până la închiderea magazinelor, cumpărăturile să fie realizate de persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Este cunoscut faptul că cei mai afectați de virusul #COVID19 sunt cetățenii cu vârsta peste 60 de ani, motiv pentru care trebuie să încercăm să îi protejăm și să evităm, pe cât posibil, interacțiunea lor cu alte categorii de vârstă.

Rămân în continuare valabile măsurile adoptate la nivelul județului cu privire la numărul maxim de persoane care pot avea acces într-o locație, în același timp.

Măsura 3: Cer de urgență adoptarea în cadrul CJSU și impunerea imediată a verificării accesului mașinilor și persoanelor care intră în Maramureș, la toate punctele de intrare în județ, prin constituirea de filtre operaționalizate de către Inspectoratul de Poliție al Județului. Poliția va fi asistată de către reprezentanții Poliției Locale, dar și de cei ai Jandarmeriei. Organele de ordine vor stabili de unde vin aceste persoane sau unde se deplasează, dar și care este istoricul de călătorie în ultimele 14 zile.

Comentarii Facebook