Marti 29 Noiembrie

Izolarea fără precedent a Rusiei a reînviat cozile comuniste. Rușii sunt disperați: „Ne întoarcem în URSS”


Rușii încep să resimtă efectul penuriilor cauzate de o izolare a țării fără precedent de restul lumii. Unii cumpători au stat o oră și jumătate la coadă pentru zahăr sau, mai rău, încă se luptă pentru el în magazine, relatează The Guardian.

A fost greu pentru rușii din Saratov să nu compare cozile la zahăr cu cele din epoca sovietică. Oamenii au început să alerge prin magazine după produse de baza. Asta a reînviat temerile că războiul lui Putin în Ucraina va întoarce țara în timp la penuriile și cozile nesfârșite din comunism

Pachetele cu zahăr și hrișcă au început să dispară din magazine la începutul lunii martie, la doar o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina. Când primăria locală din Saratov a anunțat săptămâna trecută că va organiza piețe speciale pentru ca oamenii să cumpere produse de bază, sute de oameni au venit.

Oamenii își dau sfaturi unde să faci rost de zahăr. Este o nebunie”, a povestit Viktor Nazarov, trimis de bunica lui să viziteze piața specială pentru a face provizii. „Este trist și amuzant. Acum o lună totul era bine iar acum vorbim din nou despre anii 90, cumpărăm produse pentru că ne temem că vor dispărea”. După o oră și jumătate de stat în piața principală a orașului, a cumpărat doar un sac de cinci kilograme, a spus el.

Imaginile distribuite pe rețelele sociale au surprins adevărate lupte pentru zahăr și în piețele din alte orașe din Rusia. Asta în timp ce oficialii ruși au susținut că penuria de zahăr este cauzată de o criză artificială. „Ceea ce se întâmplă acum cu zahărul are ca scop crearea unei stări de panică în societate”, a declarat marți guvernatorul regiunii Omsk, care se confruntă cu lipsuri asemănătoare.

„Ne întoarcem treptat la URSS”

Aceste penurii sunt doar începutul a ceea ce va fi un an greu pentru Rusia, marcat de o contracție economică masivă, inflație ridicată și o izolare fără precedent în lume pentru o economie globalizată. „Cred că ne întoarcem treptat la URSS”, a mărturisit Elina Ribakova, economist-șef la Institutul de Finanțe Internaționale. Ea a sugerat că guvernul rus va continua probabil să se izoleze de economia mondială. „Nu cred că este un șoc temporar după care ne vom întoarce la democrația liberală și la reintegrarea în lume, doar dacă va exista o schimbare de guvern”.

Pe măsură ce soldații ruși luptă în Ucraina, magazinele din unele orașe mari au rămas fără produse esențiale, cum ar fi tampoanele. Prețurile unor produse importate, cum ar fi detergentul Tide, îmbrăcăminte sau pastele de dinți au crescut vertiginos în timp ce rubla a scăzut în valoare. Guvernul a dat vina pe isteria cumpărăturilor și pe speculă, spunând că sunt stocuri mai mult decât suficiente pentru a satisface cererea, potrivit Observator.ro.


Comentarii Facebook