Germania vrea să construiască un parc eolian gigant în Marea Neagră. România va beneficia


O companie din Germania vrea să construiască un parc eolian în Marea Neagră.

Banca Mondială estimează că în larg s-ar putea obţine energie cât de la o sută de centrale nucleare, precum cea de la Cernavodă.

Compania germană WPD a aplicat pentru această investiție care ar produce 1.400 de megawați, iar investiția ar fi de 2 miliarde și jumătate de euro, estimează specialiștii.

Problema este că proiectul este blocat pentru că legea care să permită dezvoltarea proiectelor în largul mării nu a fost aprobată de un an și jumătate în Parlament. Senatul a aprobat-o tacit însă în Camera Deputaților nu a primit încă avizele de la comisă de cultură și cea de buget, conform Știrileprotv.ro.

Lucian Lungoci, Deputat PSD: ”Sunt de negociat cu acești mari investitori. Foarte multe lucruri astfel încât să fie o relație de parteneriat. Nu cumva să câştige doar alții”.

Stelian Ion, Deputat USR: ”În momentul în care vom avea această lege nu va fi totuși suficient. Mai trebuie realizat un plan pentru amenajarea Mării Negre. Acel plan încă nu s-a întocmit. Chiar dacă am avea astăzi legea votată în Parlament nu se vor putea face efectiv investițiile”.

Banca Mondială susține, într-un raport, că România ar putea obține în largul Mării Negre o cantitate de energie egală cu cea produsă de o sută de centrale nucleare similare cu cea de la Cernavodă.

Pe uscat sunt instalate 20 de parcuri eoliene mari - cele mai multe în Dobrogea.

16 la sută din producția națională de energie electrică ajunsă în sistem este făcut de palele acestor instalații.

Costul energiei electrice pe pare o produc centralele eoliene este de aproape 80 de euro / MWh în condiile în care pe bursele din regiune prețul mediul al energie electrice trece de 200 de euro / MWh.

Pe lângă compania din Germania și Hidroelectrica a anunțat planuri pentru turbine eoline în Marea Neagră.

Comentarii Facebook