FOTO - Telescopul James Webb a dezvăluit noi detalii şi imagini impresionante ale nebuloasei Tarantula


NASA a publicat o serie de noi imagini surprinse de telescopul James Webb, în care apar mii de stele ce nu au mai fost văzute până acum. Telescopul spațial James Webb a dezvăluit marți imagini impresionante ale Nebuloasei Tarantula, o regiune a cosmosului în care stelele se nasc într-un ritm vertiginos. 

Supranumită astfel datorită formei norilor săi de gaz şi praf, Nebuloasa Tarantula este situată „la doar” 161.000 de ani lumină distanţă, a spus NASA într-un comunicat. Este cea mai mare şi mai luminoasă regiune de formare a stelelor din întregul grup de galaxii din apropierea noastră şi găzduieşte cele mai fierbinţi şi mai masive stele cunoscute.

Deși această nebuloasă a fost, de mult timp, o țintă pentru oamenii de știință care studiază procesul de formare a stelelor, aceste imagini dezvăluie noi detalii, inclusiv mii de stele tinere până acum invizibile pentru telescoapele anterioare. Mai multe instrumente ştiinţifice de la bordul James Webb au fost folosite pentru a capta imagini ale nebuloasei cu diferite lungimi de undă.

În centrul imaginii realizate de instrumentul NIRCam, care operează în infraroşu apropiat, se află un grup de stele albastre tinere foarte strălucitoare.

Un alt instrument, NIRSpec, i-a permis să distingă o stea care tocmai iese din zona sa de praf, menţinând în acelaşi timp un nor în jurul ei - o etapă a formării sale care nu ar fi putut fi observată fără abilităţile incredibile ale lui James Webb. Cercetătorii de până acum credeau că această stea era de fapt mai în vârstă şi într-un stadiu mai avansat. „Regiunile de formare a stelelor din Calea Lactee nu produc stele cu aceeaşi rată frenetică ca nebuloasa Tarantula şi au compoziţii chimice diferite”, a explicat NASA.


Comentarii Facebook