FOTO. Risc de escaladare a situației în Transnistria. Explozie la sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol


O explozie a avut loc în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol(cunoscut drept MGB), luni seara. Presa din stânga Nistrului scrie că ar fi vorba de un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime. 

Informația este confirmată oficial și de așa-zisul minister de interne din regiunea separatistă, care menționează că din cauza deflagrației, geamurile unor apartamente din zonă au fost sparte. În imaginile de la fața locului, pot fi văzute bucăți de aruncătoare de grenade.  De asemenea, au fost sparte și mai multe ferestre ale blocurilor de locuințe din preajma sediului MGB, scrie TV8.md.

Explozia are loc în aceeași zi în care vicepremierul rus al afacerilor externe, Andrei Rudenko, a declarat la Moscova, că Rusia nu vede „riscuri pentru escaladarea situației” în Transnistria. Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare a Guvernului Republicii Moldova își exprimă îngrijorarea după explozia de la Tiraspol și îndeamnă la păstrarea calmului, notează sursa citată.

Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”, menționează reprezentanții Biroului de Reintegrare. 

În scurt timp, staff-ul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) s-a întrunit în ședință de urgență.

Suntem în proces de colectare a informațiilor. Preventiv, este vorba despre două lansatoare de rachete, dar se verifică toate informațiile”, a declarat șeful SIS, Alexandru Esaulenco. 

Despre Transnistria, oficial recunoscută ca zonă ocupată militar de Rusia

Drept urmare a destrămării Uniunii Sovietice pe 2 septembrie 1990 a fost proclamată Republica Moldovenească Nistreană. La 25 august 1991 Sovietul suprem al RMN a adoptat declarația de independență a noii republici. Pe 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului. Parlamentul moldovenesc a cerut guvernului URSS "să înceapă negocierile cu guvernul moldovenesc cu privire la ocupația ilegală a Republicii Moldova și retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc".

După ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care atacaseră posturi de poliție loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutați de trupele sovietice, și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.

La 21 iulie 1992 Republica Moldova și Federația Rusă au semnată o așa numită Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

Chiar și după încetarea focului, Rusia a continuat să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască și conferindu-i un anumit grad de autonomie vis-à-vis de Republica Moldova, care continuă până în prezent.

Comentarii Facebook