Fetița de 10 ani atacată de un caine fără stăpân a câștigat procesul cu Primăria, după 2 ani


Copilul mușcat de un câine în Mediaș a primit câștig de cauză în instanță. Instanța a acordat 17.000 de euro daune pentru copilul și familia ei, care au trecut prin momente teribile: copilul a fost mușcat iar mama a pierdut sarcina de 20 de saptamani din cauza șocului suferit. Primăria Mediaș nu și-a asumat niciun moment răspunderea incercand sa dea vina pe parinti pentru incident.

2 ani de zile a luptat în instanță Asociatia IREC pentru ca sa obtina dreptate pentru fata în varsta de 10 ani a familiei Lupu din Medias care a fost atacată și muscata de un caine fara stapan din vecinătatea blocului unde aceasta locuiește împreuna cu familia ei, în iunie 2019, în timp ce se întorcea de la scoala. Avocata Carmen Bordei pusă în slujba apărării victimei, prin eforturile Asociației IREC, a obținut, după 2 ani de luptă în tribunal, 17000 euro daune morale pentru copilul atacat și pentru familia ei, mai ales ca aceasta a suferit o dubla tragedie: mama fetitei, însărcinată fiind la momentul cand s-a produs atacul, a pierdut sarcina de 20 de saptamani din pricina șocului suferit. 

Familia victimei a apelat la ajutorul Asociației Inițiativă pentru Responsabilitate Civică, organizație constituită pentru a apăra drepturile victimelor atacate de maidanezi după cazul Ionuț Anghel. Va reamintim ca este responsabilitatea primariilor sa se asigure ca nu exista caini fara stapan pe străzile și în spațiile publice încă din 2013 cand a intrat în vigoare Legea lui Ionuț, copilul de 4 ani ucis de maidanezi aciuati pe un spațiu de langa un parc central.

Din păcate, multe primării nu-si fac datoria ca dovada ca și după 8 ani de la tragedia din capitala, exista încă orașe și municipii în care cainii fara stapan reprezinta un pericol pentru sanatatea si viata cetatenilor și mai ales a copiilor. 

Decizia tribunalului poate fi contestată la apel însă Asociatia IREC va face toate eforturile ca la apel sa tragă la răspundere directă și personală a primarului municipiului Mediaș, pe baza precedentului stabilit tot de Asociație în 2020.

Pe scurt, orice cetățean al țării ar trebui să știe că pentru astfel de lucruri este răspunzătoare și instituția Primarului, acesta având o răspundere directă și personală privind funcționarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, între care se afla și ecarisajul. Practic, Decizia nr. 1054 din 4 iunie 2020, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în în Buletinul Casației nr. 1/2020, pag. 67-79 stabilește un precedent judiciar important referitor la răspunderea instituției Primarului care este responsabilă pentru activitatea serviciilor publice din subordine, prin urmare în orice situație în care un serviciu public nu funcționează corespunzător, primarul răspunde alături de Unitatea administrativ teritorială. 

În legătură cu speță din Medias, Avocata Carmen Bordei, ea insasi o mama al cărei copil a fost atacat de un caine maidanez pentru care s-a luptat în instanță, a declarat: 

”Din perspectiva cuantificarii daunelor, deși mari fata de media obișnuită, raportat la suferința generata de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă.

Trauma suferită de minora, victima cainelui maidanez, se va întinde pe o perioada foarte lungă de timp, neexistând o opinie unitară cu privire la modul în care afectează psihicul minorilor astfel de traume, prin urmare despăgubirea obținută nu este suficientă.

În ceea ce privește suferința părinților, care datorită acestui incident au pierdut un copil, mama suferind un avort la câteva zile  de la incident, este lesne de înțeles. Aceștia au suferit un dublu prejudiciu, unul generat de suferință copilului mușcat de câine, care ar putea sa nu mai fie niciodată același, și unul personal generat de pierderea unei sarcini și de vinovăția resimțită ca părinte, care nu a putut face mai mult pentru copilul lui.

Astfel încât, despăgubirea acordată prin sentința apare a fi insuficientă.

În privința autorității publice locale, aceasta nu respecta nici una din dispozițiile legale privind câinii fără stăpân, și nu și-a asumat nici un moment responsabilitatea pentru incident, incercand în timpul procesului sa dea vina pe părinții minorei. În procesele de acest gen a devenit clasică aruncarea vinei pe părinții tinerilor, care sunt obligați sa suporte și umilirea din partea celor care sunt plătiți din banii lor, pentru a aplica legea în acest domeniu, pe lângă suferința generata de tragedia în sine”.

Ana Măiță, cunoscută pentru activitatea sa de reprezentare a drepturilor mamelor și copiilor din România, se numără printre membrii fondatori ai Asociației IREC pe care a constituit-o alături de alți cetățeni preocupați de rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. În această calitate, Ana Măiță și Asociatia IREC au susținut cheltuielile pentru ca victimele maidanezilor să obțină dreptate în justiție iar cei răspunzători de ridicarea lor de pe stradă, așa cum prevede legea, să fie trași la răspundere. 

Ducem o luptă tăcută dar extrem de importantă pentru siguranța românilor și a familiilor lor. Nu ne sprijină nimeni, nu este o cauză populară deși ceea ce noi solicităm este să nu mai existe câini pe străzi, exact așa cum prevede și legea. Lăsați pe stradă, câinii fără stăpân pot ataca oameni sau pot fi chiar ei victimele abuzurilor. Locul lor nu este pe stradă iar primarii trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor directă să găsească soluții pentru a aplica legea. Asociația IREC va duce în continuare această luptă pentru ca oamenii să fie în siguranță pe spațiile publice, nu sfâșiați de vii ca în codru. O mână de cetățeni au susținut financiar acest efort financiar semnificativ timp de ani de zile și vreau să le mulțumesc pentru asta”, spune Ana Măiță.

Comentarii Facebook