Vineri 13 Decembrie

Elevii sunt puși să-și caute locuri de muncă încă din gimnaziu:„Se face introducerea în viaţa profesională”


Sistemul de învățământ din România încă e blocat în timp, comparativ cu alte state unde elevii sunt pregătiți pentru viață, nu doar să tocească comentarii și lecții. 

În Finlanda, copiii din gimnaziu (clasa a 7-a, a 8-a ș a 9-a) sunt încurajați să-și găsească un loc de muncă pentru câteva săptămâni, pentru ca ei să învețe să-și gestioneze banii și timpul. 

Mai mult, elevii sunt instruiți să-și găsească rostul în această lume, prin contactul pe care-l au cu viața profesională încă din gimnaziu. 

O româncă stabilită în Finlanda susține că sistemul de învățământ din țara nordică îi pregătește, încă din primii ani, pentru viață. 

Nu merg la școală să învețe doar matematică, finlandeză, chimie, fizică”, a spus românca. 

Un consilier la Ministerul Educației a precizat că elevii sunt puși să caute locuri de muncă, unde pot merge și să urmărească muncă timp de două săptămâni și asta face parte, de asemenea, din educație

De asemenea, în Finlanda  58% dintre elevi aleg liceele şi 42% optează pentru studii profesionale. Mai mult, în școlile gimnaziale încă există ateliere, nu ca în România, care s-au desființat. În ultimii ani, Guvernul finlandez a investit sume importante în ceea ce ei numesc starea de bine a tinerilor. Aşa au apărut Centrele pentru tineri. Sunt locuri unde copiii îşi pot petrece timpul liber. Se intra gratuit, iar ei au la dispoziţie săli de joacă şi relaxare.

Doar în Helsinki sunt 50 de astfel de centre, unde tinerii se pot relaxa, iar coordonatorii organizează diverse cursuri, inclusiv cursuri de educație sexuală. 

Centrele colaborează strâns cu şcolile. În Finlanda, astfel de activități sunt o rutină, integrate în curricula școlară, ceea ce le permite copiilor să învețe prin experiențe practice și să se pregătească pentru provocările reale ale vieții. Oportunităţi pe care România nu le oferă. La noi, sistemul educațional se concentrează pe livrarea de informații teoretice, lăsând puțin loc pentru învățarea prin acțiune. Iar asta limitează capacitatea tinerilor de a se pregăti pentru viaţă, notează stirileprotv.ro. 


Comentarii Facebook