Duminica 27 Noiembrie

Drama unui bărbat dependent de aparatul de oxigen care îi aruncă în aer factura la curent


Creșterea prețurilor la energie nu lovește doar companiile, ci și oamenii obișnuiți. Unii dintre ei sunt nevoiți să lupte pentru viață cu ajutorul unor aparate ce cresc enorm factura la energie electrică.

Este cazul unui bărbat din Reșița, județul Caraș-Severin, care este dependent de aparatul de oxigen. Aparatul care îl ține în viață însă îi crește foarte mult factura la energie electrică. Ordonanța de Urgență a Guvernului privind plafonarea prețurilor la energie electrică prevede un tarif maxim de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh. Condiția este ca beneficiarul să se încadreze într-un consum lunar de maximum 255 lei kWh, scrie Adevărul.

Pensionarul din Reșița, dependent de aparatul de oxigen, nu poate beneficia de plafonarea prețului pentru că nu se încadrează într-un consum lunar de până în 255 kWh.

Depind de aparatul de oxigen. Nu mă pot încadra cu consumul de curent la 255 de kwH. Mă aștept să vină facturi enorme. Eu sunt pensionat pe caz de boală și am o pensie de 1.300 de lei. Mie, dacă îmi vine o factură de curent de 1.300 de lei sau mai mult, de unde o să plătesc, ce o să mănânc și cum o să-mi cumpăr medicamente?”, se întreabă domnul Vucu, într-o declarație pentru Radio Timișoara.

Un specialist consultat de „Adevărul” a declarat că situația domnului Vucu este disperată, dar ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie nu prevede excepții pentru astfel de situații.

Avocatul Cătălin Pușa a explicat pentru sursa citată că noile reglementări oferă un preț plafonat la 0,68 lei/kWh consumatorilor casnici care au un consum mediu lunar până în 100 de kWh/lună, dar este aproape imposibil ca cineva să se încadreze în acest consum.

100 kWh consum mediu lunar este foarte puțin. Majoritatea gospodăriilor consumă între 150 și 250 kWh pe lună. Doar dacă ai foarte puțini consumatori (două becuri și un televizor) te încadrezi în 100 kwH/lună. Dacă folosești o plită electrică pentru a găti, un frigider vechi sau un calorifer electric pentru încălzire în mod clar nu te vei încadra în plafonul minim”, a declarat avocatul Pușa.

Comentarii Facebook