Dezinformarea de pe TikTok, aplicație foarte populară printre adolescenți și copii, a atins un nivel alarmant


Dezinformarea de pe TikTok a atins niveluri alarmante, cu atât mai mult cu cât aplicația este tot mai utilizată de adolescenți pe post de motor de căutare, în loc de platformă de divertisment și socializare, arată un studiu publicat de societatea News Guard, scrie Agerpres.

Organizația a întreprins la începutul lunii septembrie cercetări asupra mai multor probleme de actualitate precum: invadarea Ucrainei de către Rusia, vaccinurile anti COVID-19 și alte subiecte de genul. Astfel, s-a determinat că 20% dintre conținuturile video obținute în rezultate conțineau informații false sau înșelătoare

Videoul „remediului care vindecă tot”

NewsGuard menţionează în acest sens un conţinut video în care o tânără femeie îşi face publică reţeta pentru „un remediu care poate vindeca tot”, hidroxiclorochina, un tratament controversat care s-a dovedit ineficient împotriva COVID-19.

Potrivit News Guard, „toxicitatea TikTok constituie deja un pericol important, întrucât căutări pe Google sugerează că TikTok este din ce în ce mai utilizat de către tineri (...) pentru a găsi informaţii”.

Platforma TikTok, folosită ca și motor de căutare

În 2021, TikTok a depăşit Google ca cel mai popular site web din lume, după Cloudflare”, o companie specializată în infrastructură şi servicii pe internet, adaugă News Guard, specializat în instrumente de evaluare a site-urilor de informaţii. Cercetătorii de la News Guard susţin că până şi rezultatele de căutare care nu conţin dezinformare „sunt adesea mai dezbinătoare decât cele de pe Google”. Ei citează cuvinte jignitoare din numeroase conţinuturi video cu privire la alegerile americane.

Regulamentul nostru prevede în mod clar că noi nu permitem dezinformarea nocivă, inclusiv dezinformarea medicală, și vom retrage de pe platformă conținuturile care conțin astfel de dezinformări”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok. 

Aplicaţia TikTok estimează de asemenea că metodologia studiului prezintă deficienţe, pentru că trage concluzii plecând de la nişte cercetări limitate.

Sursa foto: The Guardian


Comentarii Facebook