Dezastru ecologic: Oameni îmbolnăviți și râuri otrăvite de minele abandonate. Ecologizarea, amânată în mod repetat


Dezastru ecologic pe Râul Săsar, din Maramureș. Reprezentanții unei organizații de mediu au descoperit mii de pești morți, după ce apele de mină au ajuns, din nou, în râu. Poluarea se întâmplă de ani de zile, după fiecare ploaie, iar operațiunile de ecologizare a fostelor mine sunt amânate permanent din lipsă de fonduri. Sănătatea localnicilor este și ea grav afectată.

Apă foarte murdară în aval de Săsar, plin de puiet mort. Peste tot pesti morți

Problema apelor de mină este una persistentă, de asemenea, și cauza principală a acestor incidente de poluare”, Claudiu Olenici, președintele Organizației Protecția Mediului și Combaterea Braconajului

Garda de Mediu, Prefectura Maramureș și Inspectoratul Județean de Poliție susțin că nu au primit plângeri legate de poluarea de pe râul Săsar și au refuzat să ofere un punct de vedere. Autoritățile nu vor să dea un răspuns concret chiar dacă poluarea cauzată de fostele mine este resimțită din plin și de localnici.

Pirita, da, când suflă vântul tot hotarul infectează”, spune un localnic. „Când se ridică norii de praf de acolo, apăi ne sufocă pe aicea. Dacă e zona mai poluată, e praf, trebuie să stăm în casă, închiși, cu geamurile”, spune un alt bărbat. 

Apele sunt poluate, într-adevăr. Și atmosfera e poluată. Praful de pe pirită care vine o bătut toată vara încoace, a distrus atât culturi de flori, culturi de castraveți, culturi de gogoșari, culturi de pomi fructiferi o distrus. Uitați-vă, ălea galbene, care nici acum nu și-au revenit după prafurile care au venit”, mai adaugă localnicul. 

Medicii spun că au numeroși pacienți cu afecțiuni pulmonare și respiratorii grave. Poluarea din zonă duce și la apariția altor boli. „Este afectat aparatul cardio-vascular, afecțiuni hepatice, afecțiuni comportamentale, neuro-psihice, defecte genetice, nașteri premature și afecțiuni cu care ne confruntăm în ultimul timp la copii, la copii sub 5 ani”, declară un medic de familie, potrivit Digi24.

Minele închise de pe teritoriul României se află în prezent în administrarea Ministerului Economiei.

Sursa foto: Graiul Maramureșului 


Comentarii Facebook