Delia, copilărie marcată de abuzuri: „Pipăiau efectiv pe sâni. Nu mai am toleranță pentru jeg uman”


Una dintre cele mai apreciate artiste din România, Delia Matache, le-a povestit fanilor ei un episod care a marcat-o în copilărie și care îi provoacă repulsie chiar și acum. Recent, Delia a vorbit pe InstaStory despre perioada adolescenței ei, atunci când se afla la liceu. Artista a povestit că a fost martora unor abuzuri făcute chiar de profesorii ei cu unele dintre colegele sale, în sala de clasă. Cadrele didactice purtau discuții total nepotrivite cu elevele lor, ulterior chiar treceau și la fapte, pipăindu-le în zonele intime.

Storytime. Îmi amintesc cum în perioada liceului, o parte din profesorii de muzică le spuneau elevelor cum «Vai, măi, ți-au crescut sânii față de luna trecută» și le pipăiau efectiv pe sâni. Asta se întâmpla la liceu la „Lipatti”, acest gen de abuzuri există și au existat dintotdeauna efectiv că alegi să crezi, să înțelegi sau nu că te gândești «vai, de ce a așteptat 10 ani să povestească». Atâta i-a luat, atâta i-a luat să-și facă curaj să povestească treaba asta. N-ai niciun drept să judeci, ai drept si judeci agresorul, nu victima.

Deci repet, fără niciun fel de exagerare, discuțiile erau auzite de mine în clasă fiind de față când se discuta cu o colegă «Și ești la menstruație? Ți-a venit? Când ți-a venit, de cât timp? Ia uite, ți s-au umflat sânii, mamă, fato» și apoi se mergea mai departe la a palpa efectiv sânii, a se analiza situația. Deci nu bat câmpii o secundă și efectiv e trist și este extrem de adevărat. Mă bucur că ăștia crapă, generațiile astea urmează să dispară de pe fața pământului că așa e natura și sper ca generația următoare... văd ca tendința să fie spre empatie, sper să fie mulți mai educați în sensul ăsta și mult mai umani și nu atât de primitivi. Asta sper că e salvarea”, a povestit Delia pe Instagram, citată de wowbiz.ro.

Este prima dată când Delia abordează acest subiect din viața ei, menționând chiar că acesta este și motivul pentru care, în prezent, îi este aproape imposibil să mai tolereze glumele sexiste.

Și faptul că pare că minimizez un pic și nu dezvolt foarte mult și nu povestesc, nu vreau să insist pe chestia asta, nu înseamnă că nu au avut un impact, înseamnă doar că nu am starea de a intra în miezul subiectului prea tare și vreau să înțelegeți de unde se trage treaba asta cu nu-mi plac glumele despre asta. Nu mai pot tolera glumele sexuale, o să vă dau exemplu ce fel de glume. Aveam 13 ani și veneam de la școală cu flautul în cutie și auzeai când treceai pe lângă un șantier și chiar și în curtea școlii, mai puțin prin curtea școlii că erau oameni care aveau cât de cât o cultură și auzeai din astea «Hei, fata cântă la ce atârnă». De ce faci asta unui copil, unui adolescent, unei femei, nu contează, de ce ești imbecil, de ce?(...) Efectiv nu mai am toleranță pentru jeg uman, n-ai trăit tu copilăria mea, nu știi cum m-au afectat lucrurile astea, nu știi, se pare că faci o glumă inocentă care pentru mine nu e o glumă inocentă. Mie îmi trezește niște lucruri, îmi faci rău, nu vreau să-mi faci rău, e atât de simplu, atât de simplu. Mulțumesc”, a mai spus Delia.

Comentarii Facebook