Declarații dure în cazul bărbaţilor torturaţi de mai mulţi agenţi de poliţie


Opt polițiști din București ar fi torturat doi bărbați în septembrie 2020. Dumitru Coarnă, deputat PSD şi fost preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, cere pedepsirea vinovaților. 

Cine greşeşte trebuie să plătească. Aşa ceva nu se face. Uitaţi-vă unde se ajunge de la o discuţie în contradictoriu, la lipsire de libertate şi tortură. Eu nu admit aşa ceva, în primul rând ca om. Asta putea să se întâmple oricăruia dintre noi. Nu contează nici de la ce a pornit, cine ce cui a reproşat. Un poliţist profesionist, care ştie să respecte cetăţeanul şi legea nu ajungea în situaţia asta infracţională, fără dubii. Lucrez în sistem din 1987, am fost pus în situaţii complicate de multe ori şi am rezolvat prin comunicare şi empatie.

Tipul ăsta de comportament nu trebuie să existe în Poliţie, pentru că Poliţia este în sprijinul cetăţeanului şi nu împotriva lui", a declarat Dumitru Coarnă pentru DC NEWS

Doi bărbaţi din Bucureşti susţin că în luna septembrie 2020 au fost bătuţi şi torturaţi de mai mulţi agenţi de poliţie, după ce le-au reproșat oamenilor legii că nu poartă mască. Opt dintre agenți au fost reținuți. Împotriva unuia dintre ei, s-a dispus măsura controlului judiciar. 

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română, a catalogat întâmplarea ca incalificabilă. 

Am aflat despre această situaţie. Punctul nostru de vedere, al Federaţiei, este că situaţia e halucinantă. În mod evident, reiterăm anumite principii pe care le-am afirmat întotdeauna. Un stat modern nu poate merge mai departe, dacă principiile pe care se bazează ca organizare socială sunt încălcate. Unul dintre acestea spune că Poliţia este în slujba comunităţii, şi nu invers. Poliţia se apără şi nu atacă, aplică în mod echidistant legea, în mod obiectiv, pentru că este garantul respectării drepturilor omului. Ori în această situaţie aflăm că nu numai drepturile omului au fost încălcate, dar că a fost lezată şi demnitatea umană. 

Nu poţi avea ca poliţist nici pasiuni, nici opinii adverse a priori altfel decât în contextul legii, nu poţi fi subiectiv şi să te manifeşti personal când eşti îmbrăcat în uniformă. Este extrem de grav dacă lucrurile s-au întâmplat aşa. Lucrurile trebuie clarificate. Trebuie aflat cum a fost posibil ca aceste lucruri să se producă, dacă sunt adevărate. Federaţia este în slujba poliţiştilor curaţi, a celor care respectă principiile de care vorbeam”, a declarat cms Christian Ciocan pentru DC NEWS.

Comentarii Facebook