Debitele Dunării își revin la normal pe tot sectorul românesc, după ce seceta din vara aceasta a secat majoritatea apelor din țară


Ministerul Mediului a anunţat, joi, 29 septembrie, că situaţia hidrologică a revenit la normal pe întreg sectorul românesc al Dunării, iar debitele fluviului, la intrarea în ţară, au avut o creştere importantă în ultimele zece zile. Totodată, gradul de umplere în principalele lacuri de acumulare este în prezent de 74,43%, în creştere semnificativă faţă de luna august.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a transmis o serie de informaţii actualizate privind situaţia hidrologică din ţara noastră.

Dunărea își revine la normal, după episodul sever de secetă din vara aceasta

Astfel, măsurătorile hidrologice arată că debitul Dunării, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a avut valoarea de 4400 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s). De subliniat este faptul că debitele pe Dunăre, la intrarea în ţară, au avut o creştere importantă în ultimele 10 zile, de la valoarea de 2050 m3/s – în data de 17.09.2022 (valoarea minimă a lunii septembrie), la valoarea de 4700 m3/s, în data de 27-28.09.2022 (valoarea maximă a lunii septembrie)”, explică sursa citată, potrivit news.ro

Aceste creşteri importante de debite au fost determinate mai ales de creşterile de debite înregistrate în bazinele hidrografice ale Savei şi Tisei, care s-au suprapus cu cele din bazinul superior al Dunării – amonte Budapesta”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Sursa foto: Blogul Travelminit.ro


Comentarii Facebook