Dacian Cioloș ar vrea la Ditrău un ”festival anual al pâinii, cu brutari din toată lumea”


Preşedintele PLUS, Dacian Cioloș, crede că problemele de la Ditrău s-ar rezolva prin organizarea ”unui festival anual al pâinii”, cu brutari din toată lumea.

Cazul din Ditrău a scos la iveală mai multe probleme - de la sărăcie până la manipularea oamenilor prin frică şi dezinformare -, probleme care, dacă nu vrem să alimenteze populismul şi extremismul, trebuie să fie tratate cu atenţie. Reacţia localnicilor a confirmat care sunt consecinţele atunci când ajungem să fim conduşi de politicieni iresponsabili, fără viziune şi fără niciun proiect pe termen lung pentru regiunea sau comunitatea pe care ajung să o administreze. (...) Localnicii ar fi aşteptat mult mai mult din partea primarului Puskas Elemer decât un îndemn la rugăciune. Oamenii au nevoie de soluţii la problemele lor, nu de iluzii, iar discursul xenofob şi rasist nu poate fi îngăduit sub nicio formă şi în nicio circumstanţă. Contează ce facem de acum înainte”, afirmă Dacian Cioloş, luni, într-o postare pe Facebook.

Cum abordăm, de exemplu, problema salariilor mici din regiune şi a muncii la negru, care fac locurile de muncă neatractive pentru localnici? Cum compensăm lipsa forţei de muncă, accentuată drastic de plecarea cetăţenilor români în străinatate? Cum tratăm importul de forţă de muncă? Care este strategia României în acest domeniu? Ce soluţii avem pentru a limita propagarea discursurilor incitatoare la ură? Ce responsabilitate au autorităţile publice, la toate nivelurile, în acest proces? Pericolul discursului antimigraţie, xenofob, impactul dezinformării sunt probleme care nu trebuie subestimate nicio clipă. Am văzut la nivel european, dar şi internaţional efectele lor. Întotdeauna am spus că împreună suntem mai puternici. Multiculturalitatea este un atu şi face parte din istoria României şi a acelor locuri. Tocmai din acest motiv, discursul xenofob e cu atât mai puţin înţeles în acea zonă", mai afirmă Cioloş.

Şi, dacă tot a devenit Ditrău faimos, cu un renume trist deocamdată, şi dacă tot vorbim despre diversitate şi cum ar putea decurge lucrurile altfel într-o comună din România, de ce nu ar organiza Primăria Ditrău, cu sprijinul Consiliului Judeţean, un festival anual al pâinii, la care să fie invitaţi brutari din toată Europa şi din toată lumea? Ar mai şterge, poate, din această pată urâtă şi ar arăta tuturor că pâinea, în toate formele ei, este rezultatul muncii oamenilor, indiferent de culoarea mâinilor lor. Iar a împărţi pâinea cu un străin, peste tot în lume, are aceeaşi semnificaţie: înţelegere, acceptare, respect, comunitate", mai spune Cioloş.

Comentarii Facebook