Cum poți scăpa de armată, chiar dacă ești chemat la război! Ce scrie în articolul 32 din Legea 446/2006


Românii ar putea fi chemați la arme, dacă situația o va cere, dar, conform articolului 32 din Legea 446/2006, o serie de persoane ar putea fi scutite. 

Din 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, dar în cazul unui conflict lucrurile s-ar schimba și încorporarea ar fi reluată. S-ar putea ajunge la mobilizare parţială sau totală a forţelor. Decizia îi aparține preşedintele Klaus Iohannis.

În ce condiții poți scăpa de încorporare, dacă ești chemat la război, conform articolului 32 din Legea 446/2006:

(1) Recruţii care sunt întreţinători unici de familie şi contribuie efectiv la întreţinerea acesteia sunt scutiţi de serviciul militar dacă:

a) soţia recrutului este bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate;

b) recrutul are unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia acestuia a decedat;

c) părinţii recrutului au împlinit vârsta standard de pensionare;

d) ambii părinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă;

e) părintele în viaţă îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. c) sau d);

f) părintele despărţit legal ori în fapt, aflat în întreţinerea recrutului, îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. c) sau d), dacă despărţirea a avut loc cu cel puţin 2 ani înainte de recrutare;

g) în caz de calamităţi naturale, la cerere.

(2) De asemenea, sunt scutiţi de serviciul militar şi recruţii care sunt unici susţinători ai surorilor şi fraţilor invalizi de gradul I sau II, dacă contribuie efectiv la întreţinerea lor.

(3) Recruţii adoptaţi beneficiază de prevederile lit. c)-g) ale alin. (1), dacă adopţia a avut loc cu cel puţin 2 ani înainte de recrutare.

Cu toate acestea, cei care vor încerca să scape de armată prin provocarea de răni, simularea unei boli sau o infirmități, prezentarea de documente false riscă închisoare de la 2 la 7 ani.

România ar trebui să se implice în războiul din Ucraina?

  • Da!
    6%
    5
  • Nu!
    91%
    74
  • Nu mă interesează!
    2%
    2

Comentarii Facebook