Duminica 28 Aprilie

Cum arată cea mai frumoasă casă a anului din România - FOTO


O casă de pe malul lacului Laguna Albastră din Corbeanca a câștigat locul I la secțiunea ”Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale” al Premiilor Anualei de Arhitectură București – ediția a XXI-a 2023.

Potrivit autorului, casa cuprinde două niveluri supraterane și un subsol parțial. „În ceea ce priveşte compartimentarea interioară, imobilul are o planimetrie atipică, fiind un exemplu de inversare funcţională astfel încât zona de zi şi dormitorul matrimonial sunt amplasate la etaj, unde locuiesc proprietarii, pentru ca parterul să adăpostească două dormitoare pentru copil, oaspeţi şi un spaţiu de întâlnire între cele două încăperi. Acest demers a presupus o vizibilitate mai bună a funcţiunilor principale asupra lacului, cu o terasă care închide colţul dintre bucătărie şi dining, orientată de asemenea, către lac.

Structura casei este realizată din lemn lamelar, cu stâlpi distribuiţi perimetral, la un interax egal pe toate laturile, sub forma unei colonade, definind o arhitectură geometrică, raţionalistă, care e în contrast cu forma neregulată a terenului, a ţărmului și a naturii in general. Structura în cazul acestui imobil devine elementul principal al casei, cu un plafon vizibil, lăsat aparent, în cazul ambelor niveluri, compus din grinzi principale, care unesc stâlpii de pe cele patru faţade şi grinzi secundare, de legatură, ţesute când pe o direcţie, când pe cealaltă cu rolul de a rigidiza grinzile principale. Planșeul din lemn a cărui pardoseală este susţinută de tabla cutată finisată cu panouri de lemn, nu mai este sprijinit de alte elemente verticale la interiorul casei, ci doar de colonada exterioară.

În interior, jocul din plafonul casetat, vizibil pe întreg etajul, este posibil datorită supraluminii, folosită la fiecare perete de compartimentare, joc în plafon urmărit şi în stereotomia din pardoseală. Plafonul devine un element estetic, care trebuie pus in valoare, rezemând pe o structură perimetrală care lasă o libertate la interior pentru ambele niveluri.

Casa este vitrată pe toată lungimea etajului cu vedere spre las. La parter, se creează un portic pe faţada lungă, spre lac şi o închidere exterioară mai blindată, cu goluri punctuale.

Sursa: G4media.ro / Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

Comentarii Facebook