Cultivatorii români au dat lovitura cu „fructul regilor”. Munca lor este răsplătită cu tone de fructe inclusiv în sezonul rece


Unele dintre cele mai gustoase fructe exotice cresc pe pământ românesc şi sunt cultivate cu drag de gospodari. Vorbim despre culturile de smochine, care încep să se dezvolte în România. Un buzoian a pus pe picioare o livadă de smochini şi culege acum roadele. Deşi în sezonul rece plantaţia îi cam dă de furcă, munca îi este răsplătită cu tone de fructe.

Denumit și fructul regilor, smochinul iubește temperaturile ridicate și este cultivat, în special, în zonele subtropicale. Însă încălzirea globală fac ca smochinul să prindă, mai nou, rod și în țara noastră. Cunoscând secretele acestei planete, Valentin Badea nu a mai stat pe gânduri și a dezvoltat alături de familie, o plantație de smochini, în Buzău. 

fructul regilor.jpg

Suprafaţa este de aproximativ 8500 de metri. Anul acesta sunt undeva între 7 şi 8 tone. Anul trecut am avut cam două tone, două tone şi un pic”, spune cultivatorul de smochini, potrivit Observator

Cultivatorii cred că au dat lovitura cu această afacere. „Am stat şi m-am gândit de ceva ani să fac ceva ce nu prea există şi am ajuns la concluzia că nu există nicio plantaţie de smochini în zonă”, a mai adăugat acesta. 

Locurile luminoase sunt prielnice smochinului, care la maturitate  produce o cantitate mare de fructe. Iar recoltarea manuală impune multă forţă de muncă. Inclusiv în sezonul rece, roadele sunt bogate, astfel că, muncitorii încearcă să protejeze pomii cât de bine pot. „I-am învelit cu plase de umbrire. Am găsit această soluţie pentru că nu merge folia la smochin. Se sufocă, mucegăiete şi atunci pierzi pomul”, a mai explicat cultivatorul de smochini. 

În livada cu smochini aflată la periferia Municipiului Buzău sunt invitaţi la cules toţi doritorii. Drept răsplată, aceştia pot mânca pe săturate.


Comentarii Facebook