Croații sărbătoresc intrarea în Schengen. Cei mai bucuroși sunt transportatorii de marfă: Mai puține cheltuieli, mai mult profit!


Dacă România și Bulgaria n-au motive de bucurie, Croația sărbătorește intrarea în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Controalele la frontierele Croației cu Slovenia și Ungaria vor dispărea, iar cele de la granițele cu Serbia, Bosnia și Muntenegru vor fi consolidate. În ceea ce privește aeroporturile, regulile vor fi aplicate abia din 26 martie 2023. 

Croaţia, unde turismul înseamnă aproximativ 20% din PIB, va deveni de acum şi mai atractivă pentru turişti. În plus, mulţi croaţi lucrează în ţările învecinate, iar naveta zilnică îi obligă să stea ore întregi în vămi. „De obicei, sunt multe ambuteiaje aici. Am aşteptat mult timp trecerea liberă la punctul ăsta. Acum, suntem foarte fericiţi!”, spune un șofer.

Mai puține cheltuieli și mai mult profit pentru transporturi, după intrarea în Schengen

Bucuria cea mai mare este însă pentru transportatori. Libera circulaţie a mărfurilor înseamnă mai puţine cheltuieli şi mai mult profit. Intrarea în Schengen aduce însă şi responsabilităţi în plus. 

Odată cu intrarea noastră în spaţiul Schengen vor fi impuse aşa-numitele măsuri compensatorii, ceea ce înseamnă că agenţii noştri vor lucra de acum mai mult pe teritoriul nostru, în special împotriva imigraţiei ilegale, dar şi împotriva operaţiunilor criminale. Eram deja pregătiţi pentru asta, din punct de vedere tehnic eram gata. Deci agenţii implicaţi în aceste măsuri compensatorii ştiu deja ce au de făcut”, declară Comandantul Poliției Istria, potrivit Observator. 

27 de membri în spațiul Schengen

Pe de altă parte, Bulgaria încearcă să înțeleagă de ce cererea lor a fost refuzată. „Suntem deschişi unor soluţii constructive dacă au legătură cu controlul la frontieră sau cu aderarea noastră la spaţiul Schengen. Olanda, de exemplu, nu are asemenea cereri. Dialogul este dificil din cauza lipsei unei abordări constructive din partea lor”, spune Ministrul de Interne din Bulgaria. 

Prin aderarea Croației, spațiul Schengen în cadrul căruia cel puțin 400 de milioane de persoane pot circula liber, a ajuns acum la 27 de membri


Comentarii Facebook