Cristian Tudor Popescu: „Eminescu nu era moldovean get-beget, avea origini transilvănene/Alba Iulia, Cluj, Zalău, în zona asta”


Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Târgul de cArte Alba Transilvana, că Mihai Eminescu  nu este, aşa cum îl consideră lumea, moldovean get-beget, ci are origini transilvănene.

„Să ştiţi că nu e întâmplătoare alegerea mea de a vă vorbi despre Eminescu, pentru că ceea ce nu s-a reţinut... am constatat că nu s-a reţinut lucrul ăsta despre Eminescu: originea lui transilvăneană. Toată lumea îl consideră moldovean pursânge, get-beget, reprezentantul Moldovei, Ipoteşti, Iaşi, Botoşani... Familia lui, bunicii lui paterni au fugit, s-au refugiat din Transilvania, au emigrat în Moldova. Vasile şi Ioana, pe care el nu i-a cunoscut, au murit de holeră, în 1844. 

Dar erau din Ardeal. (...) Erau din zona asta, pe aici, Alba Iulia, Cluj, Zalău, în zona asta. Nu s-a găsit locul respectiv, dar erau categoric ardeleni. Deci, el de origine nu este moldovean. S-a născut în Moldova, dar nu este de origine de-acolo", le-a spus Cristian Tudor Popescu celor prezenţi la conferinţa „Eminescu - Un personaj al lui Caragiale".

În cadrul întâlnirii cu cititorii, scriitorul, care a precizat că nu mai este jurnalist, şi-a prezentat în avanpremieră cea mai recentă carte, "Râsul Dracului", apărută la Editura Polirom, care va fi lansată în 1 iunie, la Bucureşti.

Comentarii Facebook