Cine sunt și ce urmăresc talibanii? Pedepsele brutale la care sunt supuși cei care încalcă regulile lor


Talibanii sunt persoane care în ultimii ani au reușit să inspire multă teamă oamenilor din întreaga lume. Mulți se întreabă însă cine sunt talibanii și care este scopul acestora.

Cine sunt talibanii care trezesc frica în oameni

Denumirea de taliban este dată unei persoane care aparține mișcării musulmane sunnite, iar aceștia provin din Afganistan și Pakistan, reprezentând o grupare politico-religioasă extremistă. Deși în limba arabă, talib semnifică ”student religios”, membrii acestora vor să se impună de fapt prin teamă și violență.

Mișcarea acestora a început în anul 1993, atunci când ocupația sovietică din Afganistan a încetat. La acea vreme, mai multe grupări de mujahedini s-au reunit, astfel că au luat naștere și primele grupuri de talibani, acestea fiind susținute material de către Pakistan. De-a lungul timpului, deviza acestora a constat într-o ordine societară care vizează violența și crimele.

Doi ani mai târziu, talibanii au ocupat provincia Herat, care se află la graniță cu Iranul, iar în 1996, capitala afgană, Kabul. Atunci au reușit să răstoarne regimul președintelui Burhanuddin Rabbani. Aproximativ 90% din Afganistan se afla deja sub ocupație talibană în anul 1998, impunându-se prin cele mai atroce crime.

Legea Sharia nu acceptă politica sau partidele politice. De aceea nu dăm salarii oficialilor sau soldaților, doar mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte și arme. Vrem să trăim cum a trăit Profetul acum 1.400 ani și jihadul este legea noastră. Vrem să refacem acele vremuri în care a trăit profetul și, de 14 ani, nu avem altă preocupare decât ceea ce își dorește poporul afghan”, afirmau la un moment dat talibanii.

Restricțiile impuse talibanilor

Talibanii sunt de părere că liderul nu ajunge la putere prin vot, ci cu ajutorul jurământului de loialitate atribuit Profetului. Viața acestora nu este deloc simplă, iar restricțiile sunt foarte dure, astfel că:

  • folosirea camerelor foto sau video, dar și ale altor mijloace de înregistrare este strict interzisă acestora;
  • de asemenea, talibanii nu au voie să se uite la televizor ori să utilizeze internetul sau o activitate banală precum mersul la cinematograf;
  • singurele ceremonii la care au dreptul să participe sunt cele cu prijelul calendarului solar;
  • muzica la rândul ei este interzisă pentru talibani, excepție făcând cântarea versurilor din Coran;
  • este obligatoriu pentru femei ca acestea să se acopere cu burka;
  • în cazul celor care nu vor respecta aceste reguli, consecințele sunt unele foarte dure, implicând tăierea membrelor sau chiar execuții publice;
  • în cazul bărbaților care au barba prea scurtă, aceștia sunt arestați.

Pedepsele aplicate talibanilor

De-a lungul timpului, talibanii au susținut și introdus noi pedepse, pe baza legii Sharia. Dintre acestea, amputările, lapidarea și execuțiile publice ale celor acuzați sunt la ordinea zilei. Un purtător de cuvânt a afirmat pentru The Independent că aceste pedepse ar putea fi reintroduse, așadar ”acest lucru va rămâne la latitudinea credincioșilor și curților de justiție. Ei vor decide pedepsele”.

Pentru a mai calma spiritele, purtătorul de cuvânt Suhail Shaheen a afirmat că vor ”proteja drepturile femeilor, ale media și ale diplomaților”. Talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan, după ce trupele au reușit să pătrundă în Kabul, astfel că președintele țării, Ashraf Ghani, s-a refugiat într-o altă țară.

Odată cu intrarea în Kabul, talibanii au declarat că vor respecta drepturile femeilor și ale minorităților conform legii Sharia. 

Ce spune Sharia despre drepturile femeilor? 

  • Veți rămâne acasă tot timpul. Nu se cade ca femeile să umble pe străzi. Este permis să părăsiți locuința doar în compania unui bărbat din familie. Cele care vor fi prinse singure pe străzi, vor fi bătute și trimise acasă. 
  • Este interzis, în orice condiții, să vă descoperiți fața. Este permis să ieșiți din casă doar acoperite de burqa. Cele care nu fac asta vor fi aspru bătute. 
  • Cosmeticele sunt interzise. 
  • Bijuteriile sunt interzise. 
  • Hainele atrăgătoare sunt interzise. 
  • Nu aveți voie să vorbiți, decât pentru a răspunde când sunteți întrebate. 
  • Nu aveți voie să priviți în ochi un bărbat. 
  • Nu aveți voie să râdeți în public. Veți fi bătute dacă o faceți. 
  • Nu aveți voie să vă vopsiți unghiile. Veți pierde un deget dacă o faceți. 
  • Fetelor le este interzis să meargă la școala. Școlile pentru fete vor fi urgent închise. 
  • Femeilor este interzis să aibă un loc de muncă. 
  • Dacă veți fi găsite vinovate de adulter veți fi omorâte cu pietre.

La Universitatea din Herat, talibanii au oprit deja studentele și profesoarele la intrare. În orașele cucerite, burqa a devenit obligatorie în toate spațiile publice, femeile au început să își piardă locurile de muncă în fața bărbaților și sunt informații că talibanii ar merge din ușă în ușă să facă liste cu fetele și femeile cu vârste între 12 și 45 de ani, pentru a le forța să se căsătorească cu luptătorii islamiști. Femeile care au ocupat posturi vizibile, care au activat în ONG-uri pentru drepturile femeilor sau au militat împotriva talibanilor se tem că odată identificate vor fi torturate și ucise.

Comentarii Facebook