Duminica 7 August

Cine este românul care i-a ajutat pe hackerii de la Killnet să atace site-uri din România. Cum l-au găsit polițiștii


Ioan Feher, așa se numește românul din Marea Britanie care i-a ajutat pe hackerii ruși de la Killnet să lanseze atacurile cibernetice asupra unor site-uri din România.

Potrivit contului personal de Facebook, Ioan Feher este originar din Satu Mare, însă locuiește în Anglia de mult timp, iar în urmă cu o lună și-a actualizat fotografia de profil la care a atașat steagul Rusiei și a menționat că susține țara invadatoare. 

Bărbatul a fost vizitat, ieri, luni, 2 mai, de polițiștii britanici, dar și de polițiștii români aflați în Anglia pentru a acorda suport. 

Citește și: Un român, implicat în atacurile cibernetice rusești asupra site-urilor din România, a fost arestat de poliția britanică

Cum i-a ajutat românul pe hackerii ruși 

Concret, Feher le propunea hackerilor de la Killnet site-uri din România ce ar putea fi atacate și îi ajuta cu traducerea unor articole, explicându-le care sunt site-urile de știri ce sunt împotriva propagandei ruse.

Din 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România. Atacurile au fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina”, au declarat reprezentanții MAI.

Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT”, au mai declarat aceștia.

roman prins hackeri.jpg

Cum a fost prins românul 

În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare”, au explicat oficialii MAI.

Pe 2 mai, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România”, au mai explicat aceștia, notează antena3.ro.


Comentarii Facebook