Cine este comandantul Batalionului Azov, dușmanul principal al Moscovei în războiul din Ucraina


Denis Prokopenko este liderul celebrului Batalion Azov, grupare paramilitară înființată în 2014, la anexarea Crimeei de către Rusia. Batalionul a fost înglobat în Garda Naţională a Ucrainei, dar funcționează după legi proprii.

Batalionul Azov este format din circa 4000 de soldați etrem de bine pregătiți

Gruparea condusă de Denis Prokopenko are ca bază de operaţiuni oraşul Mariupol, de pe coata Mării Azov, de unde îi vine şi numele. Prokopenko are cel mai mare grad militar dintre membrii grupării, făcându-l liderul de facto al acesteia şi, în acelaşi timp, principala ţintă a ruşilor în regiune.


Batalionul Azov își are originile într-un grup de ultrași ai FC Metalist Kharkiv numit „Sector 82” (1982 este anul înființării grupului). Acesta a fost – cel puțin până în septembrie 2013 – într-o alianță cu susținătorii clubul de fotbal FC Spartak Moscow. La sfârșitul lunii februarie 2014, în timpul crizei din Crimeea, când o mișcare separatistă desfășura activități în Harkov, „Sector 82” a ocupat clădirea administrației regionale din acest oraș și a devenit grup de „autoapărare” locală. În cele din urmă, membrii acestui grup au format un corp de voluntari care să patruleze și să apere zona⁠, intitulat „Corpul Răsăritean”.

Batalionul Azov apără oraşul Mariupol, vital pentru ruși, pentru controlul sudului Ucrainei

Comandantul armatei ucrainene staționat în Mariupol, Denis Prokopenko, a declarat sâmbătă pentru CNN că oamenii își riscă viața de fiecare dată când ies din buncărele subterane.

De obicei, Mariupolul este sub foc toată ziua și toată noaptea. Uneori sunt 30 de minute de tăcere, dar apoi orașul este din nou atacat de tancuri, artilerie, rachete multiple și atacuri aeriene”, a declarat maiorul Denis Prokopenko de la Batalionul Azov, o miliție de extremă dreapta. „Unii oameni sunt îngropați sub ruinele clădirilor, îngropați de vii”, a mai spus maiorul.

Prokopenko este unul dintre personajele pe care Rusia îşi bazează propaganda şi argumentul „denazificării”, acesta fiind cunoscut pentru convingerile sale neo-naziste. Tocmai pentru a nu alimenta aceste acuzaţii, dar şi pentru că Batalionul Azov este principala forță armată a Ucrainei în regiunea de coastă, cea mai mare parte a informaţiilor despre Prokopenko au fost şterse de pe site-urile ucrainene.

Batalionul Azov, din Ucraina, e stat în stat: Chiar dacă Ucraina pică, ei nu se vor preda până la moarte

Comentarii Facebook