Ce țară confiscă maşinile şoferilor prinşi beţi şi le donează Ucrainei: Noi nu le putem vinde pe cât de rapid beau oamenii


Letonia a demarat în acest an procedura de confiscare a mașinilor şoferilor prinşi la volan în stare de ebrietate avansată. Pentru că nu mai au unde să le depoziteze și nici cui să le vândă, s-a decis să fie donate armatei şi spitalelor ucrainene, scrie Agerpres.

În două luni, în statul baltic cu 1,9 milioane de locuitori, 200 de maşini au fost confiscate de la şoferi cu un nivel de alcool în sânge de peste 0,15%.

De fapt, este foarte înfricoşător când îţi dai seama câte maşini sunt conduse de şoferi beţi”, a spus Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului cunoscut sub numele de Twitter Convoy, care a fost însărcinat de guvern să livreze vehiculele în Ucraina.

Nimeni nu s-a aşteptat ca atât de multe vehicule să fie conduse de oameni în stare de ebrietate, ei nu le pot vinde pe cât de rapid beau oamenii. De aceea, eu am venit cu ideea de a le trimite în Ucraina”, a adăugat fondatorul ONG.

Twitter Convoy a trimis circa 1.200 de vehicule, după un apel la donaţii pe Twitter, la câteva zile după invazia Rusiei din 24 februarie anul trecut. De asemenea, organizaţia nonguvernamentală a strâns 2 milioane de euro pentru achiziţionarea de vehicule, renovări şi logistică în 2022.

Inspirați de succesul ONG -ului, ministrul leton de finanţe, Arvils Aseradens, a spus că a renunțat la gândul că ar putea vinde mașinile și le donează Ucrainei, prin acest ONG.

Anul trecut, 4.300 de şoferi au fost găsiţi cu alcoolemie peste limita legală pe drumurile din Letonia, conform poliției. 

După donarea mașinilor confiscate, miercuri, 8 martie, la un filtru al poliţiei, în care patru ofiţeri au închis un drum din Riga pentru jumătate de oră, timp în care au verificat alcoolemia fiecărui şofer, nimeni nu a mai fost prins băut la volan.


Comentarii Facebook