Ce restricții pregătesc autoritățile. Vacanța elevilor ar putea fi mai lungă de două săptămâni și nunțile vor fi interzise total


Noile restricții pe care le pregătesc autoritățile vor fi evaluate după două-trei săptămâni pentru a vedea eficiența pe care au avut-o și dacă este cumva nevoie de menținerea lor sau chiar de o înăsprire. De exemplu, vacanța elevilor, care este propusă pentru o perioadă de două săptămâni, dacă nu va produce efecte pozitive, ar putea fi prelungită, a declarat ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, joi seara, la Digi24.

Dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment, există toată posibilitatea de a prelungi această măsură”, a declarat Cseke Attila, referindu-se la vacanța în care intră școlile.

El a explicat că efectul măsurilor se vede după cel puțin 10-14 zile. „Atunci poți să vezi dacă efectul a fost semnificativ sau mai puțin semnificativ și atunci anumite măsuri pot fi înăsprite, dacă nu sunt îndestulătoare, sau unele măsuri pot fi prelungite”, a spus Cseke Attila.

Ministrul interimar al sănătății a spus că este de acord cu ideea sancțiunilor, în cazul nerespectării restricțiilor. „La noi problema, de multe ori, nu e calitatea legii, e problema de aplicare a legii și de sancționare a celor care încalcă legea”, a recunoscut ministrul. El a explicat însă că sancțiunile nu se pot impune decât prin lege, în Parlament.

Certificat verde obligatoriu în Sănătate. Propunere de sancțiuni: amendă de 50.000 de lei

Astfel, de exemplu, în cazul certificatului verde pentru personalul medical, sancționarea nu se poate face decât prin Parlament, pentru că actualul guvern este interimar, dar există deja depusă inițiativa legislativă.

Pe partea de sănătate și pe partea administrativă din sănătate - și Ministerul Sănătății, și toate instituțiile subordonate, în care nu sunt numai medici, sunt și alte categorii profesionale, și Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, e un mesaj aici care trebuie dat în mod evident - eu am propus și îmi asum, sunt texte foarte clare, amendă de la 50.000 de lei în sus pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat care nu are certificat verde. La recidivă, rămâne fără contract de muncă”, a spus Cseke Attila.

El a subliniat că România nu este prima țară care ar lua astfel de măsuri. Comentăm „de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, chiar și într-o formă mai dură, în multe țări din Europa, care astăzi au ridicat restricțiile sau sunt în curs de ridicare”, a arătat ministrul interimar al sănătății.

Unde se va folosi certificatul verde. Inclusiv unitățile private ar putea fi vizate

În afară de magazinele alimentare, de farmacii, unde evident trebuie păstrat accesul și pentru cei nevaccinați, pentru că este o vorba despre o necesitate zilnică, în toate celelalte instituții va fi cerut vizitatorilor certificatul verde, a spus Cseke.

El a precizat că este vorba și de instituții publice, și de administrația publică centrală și locală, dar și de sfera privată, unde probabil măsura va fi propusă pentru birouri, pentru firme care au mai mult de 50 de angajați.

Pentru salariați, pentru angajații din acea instituție, nu putem să propunem, pentru că aici trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba de dreptul constituțional la muncă”, a spus ministrul interimar al sănătății, precizând că este vorba despre „vizitatori”. El a spus însă că în cazul companiilor, recomandarea categorică a autorităților este să-și verifice angajații.

Această propunere se va regăsi sub formă de amendament la proiectul de lege pe care îl avem în Parlament, dar nu poate guvernul, prin hotărâre de guvern, astăzi fiind un guvern interimar, să facă acest lucru. Ar putea s-o facă un guvern care se formează”, a menționat Cseke Attila.

Interdicție totală pentru evenimente private

În ceea ce privește evenimentele private - nunți, botezuri, onomastică etc. - va fi o interdicție totală pentru desfășurarea lor în restaurante, inclusiv pentru cei vaccinați sau cei care au certificat verde. „Din păcate, realitatea practică ne-a arătat că nu am reușit să controlăm”, a explicat Cseke. El a adăugat că în acest domeniu, sancțiunile sunt mult mai ușor de pus în aplicare.

În rest, restaurantele, cafenelele vor rămâne deschise pentru cei vaccinați.

La partea de spații culturale - teatre, cinematografe etc. - accesul va fi posibil numai pentru cei cu certificat verde și probabil va fi redusă de la 50 la sută la 30 la sută capacitatea de ocupare a sălii.

Pentru carantina de noapte, excepțiile se vor referi nu numai la cei vaccinați, ci la toți cei care au certificat verde, la persoanele care vin sau se duc la muncă, la urgențele medicale.

Restricțiile vor fi luate în discuție vineri de CNSU și apoi în ședința de guvern, după care vor mai trebui elaborate și anumite ordine de ministru pe domenii de specialitate.

Comentarii Facebook