Ce pățești ca pieton dacă lovești mașina cu piciorul sau pumnul când un șofer nu îi acordă prioritate?


Zilnic se întâmplă în traficul tot mai nebun situații și situații. Una dintre ele este aceea în care pietonii care nu sunt lăsați să treacă se răzbună pe șofer și îi lovesc mașina. Ei bine, întrebarea este ce riscă un astfel de șofer. 

Are voie pietonul să lovească mașina cu piciorul sau pumnul?

Chiar dacă un șofer încalcă legea rutieră și nu acordă prioritate celui care traversează regulamentar, pietonul nu are voie se lovească mașina cu piciorul sau cu pumnul.

Aceste gesturi reprezintă o infracțiune. Pietonii care fac asta, deși poate au dreptate să fie supărați pe șoferul respectiv, încalcă legea penală. Iar dacă un conducător auto care nu a acordat prioritate e amendat și rămâne fără permis 30 de zile, un pieton care lovește o mașină riscă să stea chiar și doi ani la închisoare”, a declarat avocatul Valentin Ciobanu.

Practic, cei care lovesc mașinile sau alte vehicule cu piciorul, palma, bâta sau orice alt obiect, pot fi acuzați de distrugere.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede Art. 253 (1), din Codul Penal.

Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar sau pe o proprietate privată.

Simpla lovitură într-o mașină, care nu provoacă o deformare sau vreo stricăciune, sigur că nu este aptă să atragă în vreun fel răspunderea penala pietonului. Însă, poate fi sancționat contravențional pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Regula este să nu ne facem dreptate niciodată singur pe stradă. Dacă suntem într-o asemenea situație putem depune oricând o sesizare iar poliția se va ocupa de identificarea șoferului care a trecut pe culoarea roșie și bineînțeles poate să ia măsurile care se impun”, a explicat pentru ProMotor avocatul Adrian Cuculis.

Cluj: E căutat tânărul din FILMARE, care i-a distrus oglinda unui șofer: ”Mergi cu imaginile la poliție!” - VIDEO

Comentarii Facebook