Care este costul vieții în Italia. Un român a explicat cât câștigă la al 13-lea și al 14-lea salariu


Un român stabilit în Italia, unde lucrează ca șofer de TIR, a explicat cum se trăiește în Peninsulă, care este costul vieții în Italia și ce salariu are. 

”Viața e un pic mai diferită față de acum 7 ani (când a plecat în Italia)" a mărturisit românul, continuând: "S-au dublat prețurile la mâncare, combustibilul... când am venit eu litrul de motorină era 1,35 euro, acum e 1,80 - 1,85, depinde de companie, de cine vinde, cum vinde. Mâncarea s-a scumpit enorm. Dacă un coș de cumpărături pentru o săptămână și ceva costa 100 euro, acum cred că dai peste 150 - 170 de euro, aceeași cantitate și aceleași produse. Era un trai mai bun atunci, acum nu putem spune că nu putem să trăim, dar e mai costisitor. Salariile au rămas pe loc. E o mică diferență, aproape nesemnificativă. în 2017, când am venit, luam 2000 - 2100 de euro/lună. Acum, suntem la o medie de 2200 - 2300 de euro/lună. La aceste sume, se adaugă al 13-lea (se ia în decembrie) și al 14-lea salariu (se ia în iunie). Concediul este plătit și așa mai departe".

Românul locuiește într-un oraș mic, de 15.000 de locuitori. De altfel, după cum a explicat, în Italia toate sunt municipii. înainte, locuia într-un oraș de 8.000 de locuitori. Doar acolo unde sunt casele răsfirate, la distanță una față de alta, se numește "campanie", ca un fel de sat din România. George Florescu mai spune, întrebat despre Milano, că "plătești mai mult marca, mai mult numele, e numit orașul modei": "Cine locuiește în centru, pe o rază de 2-3 kilometri, să spunem că viața este un pic mai scumpă. Dar cum te îndepărtezi de centru, chiriile sunt la fel ca peste tot, 600 - 700 de euro. Aici, în Italia, toate serviciile sunt scumpe, indiferent unde trăiești".

Pentru schimbarea unui întrerupător, românul a plătit în Italia 100 de euro. O pizza în zona în care locuiește George, la 80 de km de Milano, costă 10 euro. 

Sursa.: DC News

Comentarii Facebook