Luni 26 Septembrie

Austria renunță la extinderea reţelei de autostrăzi: ”Mai multe şosele înseamnă și mai mult trafic”


Austria nu va mai investi în extinderea reţelei de autostrăzi pentru a combate încălzirea globală. 

”Mai multe şosele înseamnă mai multe maşini şi mai mult trafic”, a declarat miercuri ministrul pentru protecţia climei, Leonore Gewessler, responsabilă şi cu transportul, relatează AFP. 

”Nu vreau să transmit un viitor betonat generaţiilor următoare”, a adăugat reprezentanta partidului ecologist pentru a explica această alegere contestată cu virulenţă de celelalte trei mari formaţiuni politice ale ţării.

Este vorba despre o decizie istorică, deoarece este pentru prima dată când un guvern austriac abandonează proiecte de infrastructură, pentru a-şi îndeplini angajamentele de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2040.

La începutul anului 2020, ecologiştii au convenit să se alăture pentru prima dată unui guvern dominat de conservatori, cu condiţia de a putea influenţa politica de mediu, mai scrie sursa citată de Agerpres. Leonore Gewessler se află din acel moment în fruntea acestui mare minister, care deţine control asupra proiectelor de infrastructură. Ea a redus deja semnificativ preţurile la transportul feroviar.

Unul dintre proiectele pe care Austria le va abandona este cel al unui tunel de autostradă de opt kilometri contestat de mai mulţi ani de către ONG-uri, care urma să fie săpat sub un parc naţional din Viena. 

Comentarii Facebook