Au ajuns Rusia și Ucraina la o înțelegere? Ce spune președintele Turciei despre războiul pornit de Kremlin


 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat vineri că Ucraina şi Rusia par să fi ajuns la „o înţelegere” în privinţa a patru din cele şase subiecte de dezacord discutate în timpul negocierilor.

Vorbind cu reporterii la întoarcerea de la summitul NATO de la Bruxelles, Erdoğan a mai spus că va vorbi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vineri şi cu preşedintele rus Vladimir Putin în weekend „sau în cursul primelor zile ale săptămânii viitoare”.

Există şase subiecte de negociere între Rusia şi Ucraina, se pare că există o înţelegere între ele cu privire la patru subiecte”, a declarat Erdoğan.

La început, Ucraina nu voia să renunţe, dar mai târziu Zelenski a început să exprime că s-ar putea retrage din statutul de membru NATO. O altă problemă este acceptarea limbii ruse ca limbă oficială. Zelenski a recunoscut, de asemenea, acest lucru. Rusa este o limbă vorbită aproape peste tot în Ucraina. Nu există nicio problemă nici în acest punct”, a declarat Erdoğan.

Erdoğan a mai spus că comentariile lui Zelenski despre necesitatea unui referendum privind compromisurile cu Rusia sunt măsuri inteligente. Zelenski a declarat luni că orice modificări constituţionale care se referă la garanţiile de securitate din ţară ar trebui să fie decise printr-un referendum şi nu doar de el.

Despre viitoarea sa convorbire cu Putin, Erdoğan a declarat că „ar trebui să discutăm şi să evaluăm” reuniunile NATO. „Trebuie să căutăm o modalitate de calma situaţia, căutând o ieşire onorabilă”, a spus Erdoğan.

Pe de altă parte, noi (Turcia) considerăm cu siguranţă că utilizarea armelor de distrugere în masă este o crimă împotriva umanităţii”, a adăugat el, potrivit CNN.


Comentarii Facebook