Duminica 28 Aprilie

Atenție! A apărut o nouă metodă de fraudă telefonică. Cum vă puteți proteja


O nouă metodă de fraudă telefonică a ajuns și în România. Numită de experți, Vishing, termen provenit de la termenul voice phishing, această metodă prevede obținerea unor date cu caracter personal de la cei apelați prin diferite metode de manipulare. 

„Vishingul (voice phishing) este o metodă de înşelăciune prin care autorii apelează şi poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate şi pretind a fi reprezentanţi ai unor entităţi private. Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obţin date personale sau informaţii financiare de la persoanele vătămate”, anunță Poliția Română.

Aceștia utilizează datele obținute pentru pentru furtul identității, pentru accesarea conturilor bancare și a altor date financiare. 

Cum ne protejăm de această metodă de fraudă:

  • Nu acceptați să faceți ce vi se spune prin telefon! Nu tastați un alt număr și nici nu urmați alți pași indicați prin telefon!
  • Nu efectuați plăți în conturile oferite prin telefon și nu oferiți date personale sau date bancare!
  • Nu accesați eventuale link-uri de acces puse la dispoziție, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing și să nu tastați pe telefonul mobil anumite secvențe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.
  • Dacă ați fost prejudiciați, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de poliție.

Comentarii Facebook