Duminica 27 Noiembrie

Alte sancțiuni dure pentru cetățenii ruși: Le va fi din ce în ce mai greu să obțină viza de intrare în țările din Uniunea Europeană


Miniștrii de externe ai UE sunt pe cale să susțină o suspendare a acordului cu Moscova de facilitare a eliberării vizelor pentru cetățenii ruși, a relatat Financial Times, citând trei oficiali implicați în discuții. 

Autoritățile au discutat despre limitarea vizelor de călătorie pentru cetățenii ruși, iar unele state membre au cerut interzicerea toatală a vizelor rusești, însă nu există o majoritate în favoarea acestei măsuri, infrormează Politico

Ca un prim pas, miniștrii de externe intenționează să acorde sprijin politic pentru suspendarea acordului de facilitare a vizelor UE-Rusia în cadrul unei reuniuni care va avea loc marți și miercuri, 30 și 31 august, la Praga, potrivit raportului FT, care citează oficiali implicați în negocieri. 

Tratamentul preferențial pentru ruși atunci când solicită vizlele UE va fi eliminat

O astfel de suspendare ar elimina tratamentul preferențial pentru ruși atunci când solicită vizlele UE și, ca urmare, ar deveni un proces birocratic mai complicat și ar necesita mai mult timp, făcându-le în același timp mai scumpe. În ceea ce priveşte o interdicţie totală a vizelor pentru turiştii ruşi, Cipru şi Grecia s-au alăturat poziţiei cancelarului german Olaf Scholz de a se opune unui astfel de blocaj, în timp ce alte ţări, în frunte cu ţările baltice, Finlanda şi Republica Cehă, au cerut o interdicţie totală de călătorie, reluând apelurile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a minimalizat perspectivele unei propuneri de punere în aplicare a unei interdicţii complete a călătorilor ruşi în UE. Interzicerea tuturor ruşilor de a intra în UE „nu este o idee bună”, a declarat Borrell. „Trebuie să fim mai selectivi”.

Statele membre ale UE vecine cu Rusia, precum Estonia şi Finlanda, au pregătit deja măsuri naţionale pentru a limita vizele pentru turiştii ruşi.


Comentarii Facebook