Alexandru Rafila: „Certificatul verde trebuie introdus doar când se anunță o agravare a situației!”


Profesorul Alexandru Rafila este de părere că certificatul verde ar trebui introdus doar când „lucrurile anunță o agravare a situației”. 

Certificatul verde, trebuie să înțeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea, nu trebuie considerat așa, el este un instrument de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală şi care, dacă este aplicat pe scară mai mare, previne îmbolnăvirea unei comunități”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicul este de părere că certificatul verde ar trebui introdus însă doar atunci când se anunță o agravare a situației, precum în cazul creșterii susținute a incidenței timp de 2 - 3 săptămâni.

Și așa există o opoziție, și atunci el ar trebuie să fie introdus când lucrurile anunță o agravare a situației. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi”, a mai spus Rafila.

Totodată, profesorul este de părere că certificatul verde ar trebui să conțină și testarea. 

Absolut, să conțină și testare, dar nu testare de anticorpi. Testarea de anticorpi o să fiu primul care o să o sprijin când o să am o referință, să am un instrument pus la dispoziție de o organizație responsabilă. (…) Se caută o metodă care să certifice protecția persoanelor care au trecut prin boală și care n-au știut, au fost asimptomatice”.

Rafila mai spune că trebuie precizat în legislație când se poate renunța la certificatul verde, care e contextul epidemiologic care să poată să ofere această alternativă.

O să discut, am discutat deja cu colegi din zona de sănătate publică, şi dacă în urma acestor discuții va rezulta, va fi un proces participativ, dacă găsim o variantă mai ușor acceptabilă de către populație și care să ofere și protecție o voi susține cu siguranță”, a mai declarat medicul la emisiunea Marius Tucă Show de la Aleph News.

Profesorul crede că certificatul verde trebuie introdus și la muncă. 

Comentarii Facebook