Agresorii vor fi monitorizaţi prin brățări cu GPS. Camera Deputaţilor a votat în unanimitate proiectul de lege



Parlamentul a  votat miercuri cu unanimitate proiectul de lege prin care persoanele condamnate vor fi monitorizate cu un dispozitiv electronic, cu GPS.  Brățările "cu cip" care vor urmări locația agresorilor, vor fi montate la gleznă, iar în cazurile speciale în care acest fapt nu este posibil, dispozitivele vor fi montate la încheietura mâinii. 

Legea vine în sprijinul victimelor, lăsate până acum singure în fața agresorului, va ajuta victimele violenței domestice care trec prin cea mai periculoasă perioadă, cea care urmează momentului în care denunță agresorul”, a declarat deputatul USR PLUS Iulian Lorincz, pentru Agerpres.

30% dintre ordinele de restricție sunt încălcate

Potrivit statisticilor în 2020, judecătorii au emis la nivel național 8.210 de ordine de protecție. Dintre acestea, 30% au fost încălcate, un procent care se menține de patru ani. 

Această măsură vine și în contextul în care, în perioada pandemiei, cazurile de violență domestică s-au înmulțit considerabil.  Legea constituie o premieră pentru România care, până la acest moment, nu dispunea de o procedură standard de monitorizare a ordinelor de restricție.

Polițiștii rugau victimele să îi anunțe atunci când agresorul se apropia de ele, o măsură care nu le proteja pe acestea de posibile acțiuni violente din partea condamnatului. 


Comentarii Facebook