26% dintre români sunt de acord cu căsătoria cuplurilor de același sex - SONDAJ


Legalizarea căsătoriei pentru familiile de același sex în România este tratată într-un sondaj Accept.

Un sondaj de opinie arată că majoritatea adulților tineri din România consideră că familiile de același sex au nevoie de protecția legii prin căsătorie sau parteneriat civil, iar gradul de acceptare a persoanelor LGBTI și a cuplurilor de același sex a crescut semnificativ în rândul românilor de toate vârstele. Sunt concluziile cercetării lansate de Asociația ACCEPT pe 15 aprilie 2021.

Rezultatele cercetării indică un trend ascendent cu privire la acceptarea persoanelor LGBTI și a cuplurilor de același sex în România. 75% dintre români consideră că este important să fii tratat cu respect și să îi tratezi pe ceilalți cu respect, inclusiv persoanele gay și lesbiene. Datele demonstrează inclusiv un grad ridicat de susținere în societate pentru realitățile juridice recunoscute prin decizia recentă a Curții Constituționale, care protejează viața de familie pentru cuplurile de același sex. 68% dintre români sunt de acord că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de același sex.

Legalizarea căsătoriei pentru familiile de același sex

71% dintre români consideră că legalizarea căsătoriei pentru familiile de același sex în România nu ar avea niciun impact asupra propriilor vieți, confirmând astfel rezultatul înregistrat la Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, când aproximativ 80% dintre alegători nu s-au prezentat la vot. 

În comparație cu 2016, când a fost lansată inițiativa de redefinire a familiei în Constituție, s-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex. 43% dintre respondenți sunt de acord cu adoptarea unei forme de protecție legală pentru familiile de același sex în România. 26% au declarat că sunt de acord cu căsătoria cuplurilor formate din persoane de același sex, în timp ce 17% consideră necesară posibilitatea încheierii unui parteneriat civil care să protejeze drepturile cuplurilor de același sex în România. 

Mai mult, cei care cunosc oameni din comunitatea LGBTI susțin în pondere și mai mare căsătoria între persoane de același sex. 63% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de același sex, în timp ce 47% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din cercul mai larg sunt de acord cu acest drept. 

Pentru prima dată în România, există o majoritate într-un segment de vârstă care consideră necesară respectarea dreptului la viață de familie pentru cuplurile de același sex. 56% din respondenții cu vârste între 18 - 34 de ani, segmentul adulților tineri din România, consideră că familiile de același sex au nevoie de o formă de protecție legală, fie prin căsătorie (42%), fie prin parteneriat civil (14%). 

Grafice-2-04.jpg

„Concluziile cercetării ne confirmă ce bănuiam deja: opinia publică din România se schimbă rapid și semnificativ în bine, în direcția acceptării drepturilor egale pentru familiile din comunitatea noastră. Mai mult, vedem o susținere în creștere față de căsătoria familiilor de același sex, în special în rândul adulților tineri, care s-au născut și au trăit liberi. Ei privesc egalitatea în fața legii ca pe un lucru esențial, și aplică aceleași principii cuplurilor din comunitatea LGBTI. Datele prezentate astăzi trebuie să indice politicienilor că românii au intrat cu capul sus într-un nou deceniu, și sunt din ce în ce mai pregătiți să accepte reglementarea căsătoriei egale și a parteneriatului civil.” – Teodora Roseti, directoare executivă, Asociația ACCEPT.

Românii devin conștienți de problemele cu care se confruntă familiile de același sex din România. 

67% dintre români cred că este nedrept ca persoanele gay și lesbiene să nu își poată moșteni partenerul sau partenera după ce acesta sau aceasta moare și să piardă casa sau alte bunuri dobândite împreună.

Grafice-1-02.jpg

Creșterea copiilor în cadrul familiilor de același sex este un subiect dezbătut frecvent, iar în urma cercetării rezultă că 52% dintre români recunosc statutul existent sau potențial al persoanelor LGBTI ca părinți în țara noastră și consideră că familiile formate din persoane de același sex au nevoie de o formă de protecție legală în România. Privind în detaliu, cercetarea arată că 62% dintre românii care se poziționează pro căsătorie între persoanele de același sex sunt de acord cu creșterea copiilor în cadrul familiilor LGBTI.  În plus, 22% dintre cei care se poziționează împotriva căsătoriei egale, recunosc însă că persoanele gay pot fi sau sunt deja părinți și au nevoie de protecția legii. 

Grafice-1-01.jpg

Studiul a fost realizat pe 1064 de respondenți, eșantion reprezentativ pentru populația generală cu drept de vot (18+ ani) din România. Marja de eroare este ±3%. Datele au fost colectate în perioada 6-15 ianuarie 2021, prin metoda interviului telefonic (Computer Assisted Telephone Interviewing). Cercetarea sociologică a fost realizată de Cult Market Research și The Street pentru Asociația ACCEPT, cu suportul financiar al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate. 

Declarații despre acest

Emil Rengle, artist: 

„Fac cu mândrie parte dintr-o comunitate care a fost foarte mult timp discriminată, care încă mai este discriminată, nu doar în România, ci pe tot globul, iar faptul că gradul de discrimnare a scăzut aici și în toată lumea și că cel de acceptare a crescut nu poate decât să îmi aducă foarte multă bucurie. Felicitări România pentru această deloc nesemnificativă schimbare de percepție asupra unor oameni. Trăim niște vremuri care pot deveni un prilej în care să înțelegem ce este important pentru noi. Iar important pentru noi este să fim bine, nu să urâm. Pandemia aceasta poate deveni o ocazie în care să înțelegem că toți avem nevoie de sprijin, iar sprijinul acesta ni-l putem acorda unii altora în calitate de oameni.”

Florin Buhuceanu, ACCEPT:

„E evident că societatea din care facem parte se schimbă în bine. Nu numai că trăim în familii, ci încercăm să ne apărăm familiile și de asta am ajuns în instanță, de asta suntem în acest caz colectiv la CEDO și sperăm la o decizie curând. Ne-am bucura să vedem că lumea înțelege cine suntem, ne înțelege valorile – valori care sunt în definitv valorile oricărei familii din România. Dacă ne uităm la ce se întâmpla în societatea românească acum 25 de ani, schimbarea este evidentă. Percepția românilor despre persoanele LGBTI și familiile lor a cunoscut o schimbare semnificativă. Faptul că în anul 2021 vorbim despre peste 67% dintre români care cred că este nedrept ca persoanele LGBTI să nu-și poată moșteni partenelul sau partenera după ce acesta sau aceasta moare, este o cifră pe care nici măcar nu ne-o puteam imagina la sfârșitul anilor ‘90 sau chiar la mijlocul anilor 2000. Suntem în plină schimbare și ne bucurăm că familiile noastre fac parte din ea și vrem să credem că politicienii români vor ține seama de informațiile culese din acest studiu. Așa gândesc românii și rolul politicienilor este acela de a se informa, de a ști valorile și credințele celor pe care îi reprezintă în Parlament.”

Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la București:

„Concetățenii noștri din comunitatea LGBTI sunt mult prea adesea marginalizați în societățile noastre. Ideea europeană este înainte de toate, una a incluziunii. Nimeni nu trebuie marginalizat pentru niciun motiv. Studiul ne oferă o adevărată rază de speranță fiindcă ne demonstrează clar că în societatea românească s-a produs o schimbare importantă a modului de gândire.”

Cătălin Teniță, deputat USR-PLUS: 

„Dacă ne uităm la aceste cifre, deja am ajuns la nivelul în care cultura este predominantă pe partea de acceptare a legalizării relațiilor dintre persoane de același sex, iar în acest caz legea nu va face decât să consacre o realitate. Este un aspect important că nu mai trebuie să facem un efort de a prezenta un lucru cu care populația nu este de acrod. Lumea este, în realitate, complet de acord.”

Petre Florin Manole, secretar general adjunct PSD:

„Discriminarea este o problemă care ne privește pe toți, indiferent dacă facem sau nu parte din grupurile supuse riscurilor de discriminare. Trebuie să existe un echilibru între cultură și lege, între sondaje și politică. Politicienii trebuie să rămână alături de temele de drepturile omului. Trăim într-o perioadă de vârf a bunăstării europene, cu excepția pandemiei, dar trăim și într-o perioadă de vărf a extremismului de dreapta care este prezent în parlamentele europene, inclusiv în România, iar aceste aspecte (cele sociale și cele legate de drepturile omului) trebuie să ne intereseze la fel de mult ca cele economice.”

Ovidiu Raețchi, membru PNL:

„Discriminarea unei categorii în stat e doar începutul și e poarta de intrare pentru o potențială discriminare a altor categorii sau a tuturor categoriilor. Discriminarea nu funcționează doar împotriva categoriei discriminate astăzi, reprezintă o amenințare pentru întreaga societate în viitor și de asta întreaga societate trebuie să fie solidară cu categoria discriminată. Faptul că publicul înțelege că orice familie, indiferent de orientare sexuală, trebuie protejată, e începutul unei schimbări sociale majore.”

Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR-PLUS:

„Sper că pandemia ne-a făcut pe toți mai înțelepți și mai toleranți. Mă gândesc că în perioada asta mulți au avut rude, familie în spitale și au văzut cum e să nu poți ajunge la ei, să nu ai vești despre ei de la medicul care îi tratează. Realitatea asta este însă realitatea cotidiană, de dinainte de pandemie, a cuplurilor de același sex. Partenerul tău este în spital, iar în fața spitalului tu nu exiști. Asta pentru că statul nu te recunoaște drept partener. Eu cred că oricine își poate imagina ce simte un om aflat în situația asta, indiferent dacă ești sau nu de acord cu felul în care trăiește acel om.”

Dacă v-a plăcut materialul, vă invităm să distribuiți postarea.

Comentarii Facebook