11 septembrie 2001: Turnurile „Gemene” World Trade Center, făcute una cu pământul. 21 de ani de la ziua care a schimbat lumea


Azi se împlinesc 21 de ani de la atentatele de la 11 Septembrie care au schimbat pentru totodeauna faţa Americii dar şi a lumii. Aproape trei mii de oameni, printre care şi patru români, au murit în atentatele comise de membrii grupării teroriste Al-Qaeda, al cărui lider, la acea vreme, era Osama Bin Laden. 

Înscrisă în memoria tuturor celor care au trăit-o, aceasta a fost ziua în care patru avioane au fost deturnate şi prăbuşite intenţionat în Statele Unite ale Americii provocând moartea a 2.977 de persoane. După ce au deturnat avioanele, teroriştii au îndreptat în mod deliberat trei dintre ele în două clădiri importante, Pentagonul din Washington DC şi Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Cel de-al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp în apropiere de Shanksville, Pennsylvania. Pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele provocate de aceste deturnări au constituit cel mai mare act de terorism comis vreodată pe teritoriul Statelor Unite.

Evenimente pentru comemorarea victimelor de la 11 septembrie

Ziua patriotului este recunoscută de legislaţia americană ca fiind ziua oficială de comemorare a acestor evenimente tragice. Totuşi nu este o zi de sărbătoare legală. Birourile guvernamentale şi publice, întreprinderile şi şcolile nu sunt închise în această zi, dar pot organiza evenimente speciale şi programe de informare pentru a comemora această sărbătoare anuală. La indicaţia preşedintelui, drapelul Statelor Unite ale Americii ar trebui să fie arborat în bernă pe casele americanilor, la Casa Albă şi pe toate clădirile guvernamentale ale Statelor Unite din întreaga lume, în semn de respect pentru cei care au murit la 11 septembrie 2001.

Mulţi oameni păstrează un moment de reculegere la ora 8:46 EDT (ora de vară a Estului). Acest moment marchează ora la care primul avion a intrat în World Trade Center, relatează agerpres.ro. Unele comunităţi, în special în zonele direct afectate de atentate, organizează slujbe religioase speciale sau întâlniri de rugăciune. Persoanele care au trăit personal evenimentele din 2001 sau care au pierdut persoane dragi în urma acestora, pot depune flori sau vizita monumentele comemorative, potrivit Observator.


Comentarii Facebook