Unul dintre marii producători de vinuri din România se plânge că nu are cine să îi culeagă via

 

Directorul singurului Institut de Viticultură şi Vinificaţie din ţară, aflat la Valea Călugărească, susține că nu are cine să îi culeagă via.

 

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticulturã si Vinificaţie de la Valea Călugărească este singurul de acest fel din ţară şi a fost înfiinţat în anul 1967.

 

În total, aici sunt 65 de hectare de viţă de vie.

 

Anul acesta, producţia de struguri este de 160, 170 de tone, însă problema este, potrivit directorului Ion Marina, lipsa forţei de muncă. Oamenii din zonă nu vin, iar zilierii din Moldova sunt din ce în ce mai puţini.

 

În 2015 au fost 45 de zilieri la cules de struguri, în 2016 au fost 14, iar acum aşteptăm zece. Deşi în prima zi am avut şapte, iar astăzi (vineri - n.r.), nouă. Sunt îngrijorat din cauza lipsei forţei de muncă, în special muncitorii zilieri. Sunt foarte puţini. Localnicii nu sunt interesaţi de munca în viticultură. Localnicii ştiu că au de făcut o normă, nu o pot îndeplini şi nu vin. Noi apelăm la muncitori sezonieri din Moldova, din zona Botoşani, dar şi ei sunt din ce în ce mai puţini. Tinerii pleacă în străinătate, cei în vârstă nu mai au forţa de altădată şi până la urmă, considerentele financiare. Fiind foarte puţini, eşti şi şantajat la un moment dat: nu dai mai mult, plecăm în altă parte”, a declarat Ion Marina, scrie Mediafax.

 

Directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură si Vinificaţie a afirmat că zilierii veniţi la cules sunt din Botoşani. Sezonierii sunt plătiţi cu 60 de bani pentru fiecare găleată culeasă, ajungând să câştige de la 70 la 100 de lei pe zi.

 

Moldovenii sunt învăţaţi să muncească. Nu vin să stea şi fac şi peste 200 de găleţi pe zi. Muncesc de dimineaţă până seară, în vie. În anumite momente am ieşit şi noi la treabă. Am fost nevoiţi să ieşim cu toţii la treabă. Dar nu poţi să rezolvi toate problemele în felul acesta. Avem în jur de 160, 170 de tone de cules. Dar cu cât se întârzie, cu atât se reduce şi producţia, strugurii se deshidratează, se strică, fiind anumite soiuri sensibile”, a spus Marin Ion.

 

Comentarii Facebook