Un nou material ar putea să facă ecranul telefonului tău aproape indistructibil


Prețul safirului sintetic, material folosit drept armură transparentă pentru vehiculele militare, ar putea scădea suficient de mult încât să poată înlocui sticla folosită pe ecranele telefoanelor. Acest material ar putea transforma display-ul unui smartphone într-unul de-a dreptul indistructibil.

Safirul, o formă cristalină a oxidului de aluminiu, nu va fi probabil la fel de ieftin ca Gorilla Glass, materialul durabil produs de compania Corning ce este folosit în prezent pentru a produce ecranele iPhone şi ale altor smartphone-uri. Un display de tip Gorilla Glass costă aproximativ 3 dolari, pe când un display din safir costă de 10 ori mai mult. Cu toate acestea, experţii preconizează că în câţiva ani costul unui ecran de safir va scădea sub 20 de dolari, ca rezutlat al competiţiei şi al tehnologiei îmbunătăţite. Deoarece safirul este mult mai performant decât sticla, acest preţ ar putea să fie suficient de scăzut pentru a face acest material competitiv.

Safirul este mai solid decât oricare alt material natural cu excepţia diamantului. Unele măsurători sugerează că este de trei ori mai puternic decât Gorilla Glass şi totodată de trei ori mai rezistent la zgârieturi. Din acest motiv, compania Apple foloseşte safirul pentru a proteja camera de pe iPhone 5. Eric Virey, analist la compania de cercetări de piaţă Yole Développement, afirmă că toate companiile importante din domeniul telefoniei mobile iau în calcul folosirea safirului în locul sticlei. „Sunt convins că unele companii vor începe să lanseze în 2013 un telefon cu safir destinat pieţei de lux”, a comentat Virey.

O altă metodă ar putea consta în laminarea unui strat ultrasubţire de safir cu un alt material transparent mai ieftin, lucru ce ar permite menţinerea avantajelor safirului, dar la un cost mult mai apropiat de cel al display-urilor din sticlă.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook