TRANSALPINA - Cum arată cea mai înaltă şosea din România în vara lui 2012 FOTO

 

Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, cunoscută şi sub numele de "Drumul Regelui" oferă o privelişte spectaculoasă în timp de vară.

Şoseaua se ridică la o înălţime de peste 2.000 de metri şi străbate trei judeţe: Alba, Gorj şi Vâlcea, traversând Munţii Parâng de la nord la sud. În ultimii ani, şoseaua a depăsit chiar şi Transfăgărăşanul din punctul de vedere al traficului de maşini.

Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane, în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de coridorul IV strategic roman. Există chiar şi o legendă locală, care spune că la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX, fiecare familie a participat la construirea unei porţiuni din acest drum, în funcţie de posibilităţile fizice şi financiare ale sale.

Alţii spun că şoseaua ar fi fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial.

Drumul a mai fost reabilitat în timpul celui de-al doilea război mondial, când germanii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare. De atunci a fost foarte puţin întreţinut.

Trasalpina atinge, în Pasul Urdele, 2.145 de metri înălţime. Turiştii care trec pe aici sunt îmbiaţi cu produse naturale, oferite de localnici.

Dacă aveţi de gând să faceţi un popas ceva mai îndelungat, pensiunile din zonă sunt gata să vă primească.

După ce a fost reabilitată în al Doilea Război Mondial, şoseaua a fost uitată complet de autorităţi ani buni. În septembrie 2008, însă, Compania de Drumuri a decis să scoată la licitaţie un contract de reabilitare, iar acum Transalpina e finalizată aproape în totalitate.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook