Teorie ŞOCANTĂ!Eminescu a fost asasinat


Despre moartea lui Mihai Eminescu au existat de-a lungul timpului mai multe teorii, dar nici una dintre ele nu a putut fi demonstrată cu probe concrete. Un scriitor încearcă să facă lumină în acest caz.

Scriitorul Nicolae Georgescu şi-a lansat la Buzău, zilele trecute, cea de-a doua ediţie a volumului "Boala şi moartea lui Eminescu". Scriitorul işi exprimă în această carte propria teorie despre sfârşitul poetului naţional.

După mai mulşi ani de cerecetări şi verificări ale arhivelor, Georgescu a concluzionat că poetul Mihai Eminescu a fost asasinat ca urmare a activităţii sale jurnalistice. "Pe mine nu m-a interesat că Eminescu era scund, că avea mâinile murdare de cerneală... Astea sunt aspecte care au pasionat biografii lui. Eu am încercat să îl judec dupa standardele vremii lui, cand erai evaluat în funcţie de ceea ce lăsai în urma ta", şi-a argumentat Nicolae Georgescu munca de cercetare, potrivit realitatea.net.

Scriitorul a încercat să scoată la ivealul adevărul despre moartea poetului, raportându-se la contextul politic din acea vreme, când România dorea să devină un Regat, la scurt timp după Războiul de Independenţă. Georgescu face  legătura între soarta lui Eminescu şi implicarea acestuia în susţinerea Ardealului."Eminescu este una din vocile celor care apăra Ardealul, o voce chiar foarte importanta prin prisma articolelor sale incomode din paginile ziarului Timpul", spunea Nicolae Georgescu.

Potrivit teoriei pe care a dezvoltat-o, autorul susţine că, în timp ce era spitalizat la clinica doctorului Suţu, Eminescu a fost lovit intenţionat de un alt pacient, fapt care i-a provocat moartea. Atunci, orficial, se susţinea că sifilisul a fost cel care i-a provocat moartea poetului. Teoria sa se bazează pe declaraţie frizerului Dumitru Comanescu, cel care a fost martor ocular la asasinat. "La 1900 s-a știut că Eminescu a fost omorât de un bolnav în spital. La fel au spus și Iorga, Mircea Eliade, Rosa del Conte, Virgil Ierunca, iar din 1932, George Calinescu ignoră celelalte biografii. Se știa despre marturia acestui Comanescu, frizerul, care a fost publicată în ziarul Universul pe data 28 iunie 1926, dar Călinescu nu îl citează", mai spunea Nicolae Georgescu.



Comentarii Facebook