Taxa de prima inmatriculare din Romania incalca normele europene

Curtea de Justitie a Comunitatii Europene a stabilit ca taxa de prima inmatriculare din Romania incalca legislatia Uniunii Europene.

 

"Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Curtii de Justitie a Comunitatii Europene, citat de Mediafax.

 

Punctul de vedere al Curtii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care are pe rol un proces in care un roman a dat statul in judecata considerand ca taxa este ilegala.

 

Barbatul care a contestat legalitatea taxei la Tribunalul Sibiu si-a cumparat o masina second-hand din Germania, cu pretul de 6.600 de lei. Pentru a-si putea inmatricula masina in Romania, barbatul a trebuit sa plateasca o taxa de poluare de 7.595 de lei. El a dat in judecata statul roman.


"Curtea apreciaza ca legislatia romaneasca in aceasta materie are ca efect faptul ca vehiculele second-hand importate, cu o vechime considerabila, sunt taxate cu pana la 30 la suta din valoarea lor - chiar daca este aplicata o reducere insemnata la taxa ca urmare a scaderii valorii acestora - in timp ce masinile similare oferite pe piata auto second-hand interna nu sunt supuse acestei taxe. In atare conditii, legislatia are ca efect descurajarea importului si inscrierii in circulatie in România a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", se mai arata in comunicatul Curtii de Justitie a Comunitatii Europene.

Comentarii Facebook