Taxa de poluare va fi redusa cu pana la 30%, dar nu si pentru masinile cu motor Euro 5


Taxa de poluare va fi redusa cu 30%, dar nu si pentru masinile cu motor Euro 5, potrivit unui proiect de modificare a Ordonantei de Urgenta a taxei auto.

 

Potrivit actului normativ, prezentat de Mediafax, va fi introdusa o noua grila de calcul a taxei auto in functie de capacitatea cilindrica a masinilor, pentru autovehicule incadrate in categoria M1, respectiv a vehiculor concepute si construite pentru transportul de pasageri.

 

Coeficientii taxei calculate pe baza acestui indicator vor scadea astfel uniform cu 30% pentru masinile cu motor Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 si non-euro, indiferent de capacitatea cilindrica, cu exceptia masinilor non-euro de 2.001-3.000 centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, si de peste 3.000 centimetri cubi, unde taxa ramane la acelasi nivel.

 

Pentru masini Euro 5, taxa nu va fi redusa. Proiectul va fi dezbatut intr-o sedinta viitoare a Guvernului.

 

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

Comentarii Facebook