Sfaturi utile pentru şoferi pe timpul iernii


Iarna şi-a intrat în drepturi iar dacă eşti şofer şi vrei să pleci la drum, trebuie să ţii cont de mai multe aspecte.

În afară de anvelopele de iarnă, de viteza adaptată la condiţiile de drum şi un condus preventiv, mai trebuie să fi atent şi la alte câteva aspecte care se pot dovedi decivise în anumite momente, conform capital.ro.

Înainte de a plecat la drum, verifică presiune din pneuri, nivelul fluidelor şi să te asiguri că ai schimbat lichidul de parbriz de vară cu unul de iarnă, care rezistă până la -30 de grade. Pe lângă aceasta, mai ai nevoie de o soluţie de specială de dezgheţ sub formă de spray.

Dacă nu-ţi foloseşti maşina pe timpul iernii, o perioadă mai lungă, e de preferat să porneşti maşina periodic pentru ca bateria să nu se descarce şi să nu acţionezi frâna de mână dacă maşina e parcată afară, pentru că gerul poate îngheţa cablul în propriul manşon şi poate face ca plăcuţele să se lipească de discurile de frână.

Cum conduci pe timp de iarnă

Accelerează treptat când porneşti de pe loc, pentru a evita riscul de alunecare pe zăpadă, iar dacă roţile alunecă, schimbă în treapta de viteză următoare pentru a scădea forţa aplicată roţii.

Când frânezi, încearcă să o faci treptat pentru a nu bloca roţile, altfel rişti să scapi maşina de sub control. Dacă aceasta se întâmplă, elierează pedala de frână pentru a recupera tracţiunea şi foloseşte frâna de motor alternativ cu pedala de frână.

Pentru a reduce riscul de alunecare când urci o pantă, utilizează o treaptă de viteză mai mare decât cea folosită atunci când circuli pe vreme uscată.

Ce faci dacă pierzi controlul maşinii

Dacă automobilul devine instabil în ciuda tuturor precauţiilor se recomandă debreierea imediată şi o reacţie rapidă la volan. Tot timpul trebuie să virezi în direcţia opusă şi să apeşi frâna rapid şi ferm, dacă ai ABS, sau la intervale scurte cu ambreiajul apăsat, dacă nu ai ABS.

Ce trebuie să se afle la bordul maşinii

- Antigel pentru sistemul de ştergătoare de parbriz şi lichid de răcire
- Screper de gheaţă
- Mănuşi, dacă se poate impermeabile
- Cârpă anti-aburire
- Perie de mână
- Lopată pliabilă, pentru a deszăpezi o roată în caz de nevoie
- Lanternă de buzunar
- Încălţăminte solidă, îmbrăcăminte călduroasă şi o pătură, pentru a fi protejat împotriva hipotermiei în cazul unei pene.

Comentarii Facebook