Scenariu SF în China: Se vor acorda puncte cetățenilor, în funcție de comportament. Pot fi pedepsiți sau răsplătiți


China vrea să implementeze, până în anul 2020, un sistem complet funcțional prin care va acorda un punctaj tuturor cetăţenilor săi, în funcţie de cum se comportă.

Potrivit publicaţiei CBS, obiectivul declarat al autorităţilor este de a “purifica societatea chineză” prin răsplătirea cetăţenilor “loiali” şi pedepsirea celor care nu sunt demni de încredere.

Fiind deja parţial funcţional, aşa-numitul Sistem de Credite Sociale (SCS) prevede acordarea de puncte fiecărui cetăţean, în funcţie de criterii precum ce mănâncă, ce bea, dacă donează sânge sau de promtitudinea cu care îşi plăteşte taxele. Este punctat (sau depunctat) până şi modul în care este traversată stradă, persoanele cu care cetăţenii se întâlnesc sau cât de frecvent cumpără și joacă jocuri video, conform Pro TV.

De exemplu, în oraşul Suzhou, din sudul Chinei, administraţia acorda, din start, 100 de puncte fiecărui locuitor, acestea urmând a scădea sau a creşte în funcţie de comportament. Maximum de puncte în Suzhou fiind de 200.

Autorităţile chineze au acordat deja interdicţii de călătorie cu avionul sau cu trenurile de viteză mare câtorva milioane de persoane incluse la categoria “de neîncredere”. Însă, printre posibilele interdicţii se mai numără şi imposibilitatea cumpărării sau închirierii unei case, imposibilitatea cazării la un hotel cu stele, îngheţarea bunurilor, blocarea achiziţionării unei vacanţe sau a trimiterii copiilor la şcoli private.

Pe de altă parte, cetăţenii incluşi la categoria “de încredere” primesc reduceri la facturile de electricitate, au parte de dobânzi preferenţiale la creditele bancar, sau au acces la studii superioare mai ușor, mai relatează The Independent.

În unele oraşe din China, precum Shenzhen, autorităţile au mers chiar mai departe, utilizând programe de recunoaştere facială pentru a umili în mod public persoanele care traversează în locurile nepermise.

Comentarii Facebook