Sambata 3 Decembrie

Radu Mazăre a fost arestat ca urmare a denunțului făcut de Paszkany: Am plătit un milion de euro pentru o autorizație

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația DNA și l-a arestat pentru 30 de zile pe primarul Radu Mazăre pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, două de conflict de interese și abuz în serviciu.

 

Unul dintre denunțători a fost chiar patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany. Omul de afaceri clujean susține că primarul Radu Mazăre a cerut un milion de euro, prin intermediul lui Sorin Strutinsky, pentru a primi avizele necesare construirii unui mall în Constanța.

 

Informațiile apar în motivarea sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 18 martie, prin care s-a decis cercetarea lui Mazăre în stare de libertate.

 

Banii au fost plătiți în perioada 2006-2009, de reprezentanții societății Tripont Invest SRL, a spus procurorul în sala de judecată.

 

Mita ar fi fost luată sub forma unor contracte fictive de publicitate încheiate între Soti Cable Neptun SRL (firmă controlată de Sorin Strutinsky) și societatea Tripont Invest SRL, iar de la Soti banii ar fi ajuns la Radu Mazăre, scrie româniatv.net.

 

Toate aceste informații sunt confirmate și de Arpad Paszkany, unul dintre investitorii mall-ului, de Ciorcă Vasile, administratorul de la Tripont Invest SRL, mâna dreaptă a acestuia, de Pocola Adrian George, șeful de proiect, de Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, toate aceste persoane arătând că inculpatul Mazăre Radu Ștefan a solicitat această sumă prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel, iar banii urmau a fi dați prin încheierea contractelor fictive de publicitate. Aceste contracte au fost întocmite în momente cheie emiterii documentațiilor de urbanism, iar prelungirea autorizației de construire a fost făcută chiar înainte de a fi formulată o cerere în acest sens, fapte care rezultă din cronologia datelor”, se arată în motivarea instanței.

 

Arpad Paszkany a spus în 17 februarie 2015: ”Este adevărat că Ciorcă Vasile Florin mi-a transmis că, pentru obținerea la timp a autorizațiilor, avizelor și a altor documente emise de Primăria Constanța, trebuie să încheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, în valoare de un milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru și am transmis acest acord al meu lui Ciorcă Vasile Florin (...) În continuare, știu că Ciorcă Vasile Florin a luat legătura cu cabinetul de avocatură care s-a ocupat de redactarea contractului. Arăt că, urmare a acestui fapt, nu am avut întârzieri în obținerea autorizațiilor de construcție. Cred că, dacă nu ar fi fost încheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizațiilor, avizelor, certificatelor de construcție de către Primăria Constanța, spre exemplu prin întârzierea emiterii lor”.

 

Și Vasile Ciorcă a recunoscut la DNA că Radu Mazăre a cerut bani în schimbul autorizațiilor de urbanism: ”După achiziționarea terenurilor, am avut o discuție tehnică cu Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, referitoare la ce trebuie să facem ca să scoatem un certificat de urbanism și, ulterior, autorizația de construcție pentru construirea mall-ului. Ulterior, Felix Arsene mi-a spus că, pentru aceste demersuri, respectiv emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, trebuie încheiat un contract de publicitate cu firma SC Soti Cable Neptun, în valoare de un milion de euro. I-am spus că voi transmite acest lucru la Cluj domnului Paszkany, care și-a dat acordul în acest sens. Ulterior, eu i-am spus decizia luată de dl. Arpad Paszkany avocatului Sorin Alăzăroaie, pentru ca acesta să ia legătura cu Felix Arsene și să se ocupe de redactarea contractului. (...) Mi-a fost adus la cunoștință azi, de către procuror, că în final, nu a fost semnat contractul care prevedea prețul de un milion de euro, ci un alt contract, cu prețul în lei, însă eu nu știam acest lucru. Singurul contract de care am știut a fost draft-ul contractului de un milion de euro. Arăt că Felix Arsene nu mi-a spus a cui este firma SC Soti Cable Neptun. Eu am dedus, la vremea respectivă, că este firma primarului Radu Ștefan Mazăre, fie direct, fie prin intermediari. Toate certificatele de urbanism și autorizațiile de construire au fost eliberate relativ repede”.

 

Citește AICI mai departe și unele interceptări SRI.

Comentarii Facebook