Propunerea unui deputat UDMR: Să se înființeze gărzi cetățenești ca în Ungaria



Deputatul UDMR Szabo Odon, din Bihor, popune o lege pentru înființarea unor ”gărzi cetățenești”, ai căror membri să activeze, pe bază de voluntariat, în localităţile cu bugete prea mici pentru a-şi permite Poliţie Locală, după modelul celor din Ungaria.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anunţat, marţi, că în actuala sesiune parlamentară intenţionează să înregistreze o iniţiativă legislativă după un model ungar inspirat din legislaţia Canadei.

"În Ungaria acest model, care nu mai există în Europa, dar care a fost preluat cu succes din Canada, există aşa-numita Gardă Civilă, formată din voluntari, foarte bine şi clar reglementată, care funcţionează în comunităţi unde nu există Poliţie Locală. Am vorbit cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, care colaborează foarte bine cu cei din judeţul Hajdu Bihar din Ungaria, şi ei apreciază foarte bine acest lucru”, a spus deputatul Szabo Odon, potrivit Mediafax.

Acesta spune că Garda Civilă sau Cetăţenească ar urma să fie înfiinţată prin lege, cu norme unitare la nivelul întregii ţări, şi ar funcţiona pe bază de voluntariat, cu atribuţii stricte în ce priveşte păstrarea ordinii publice, membrii ei urmând să nu fie înarmaţi şi nici salarizaţi şi să activeze doar în urma absolvirii unor cursuri şi a obţinerii unor atestate.

Deputatul susține că scopul ar fi paza satelor în care bugetele sunt prea mici pentru a permite activitatea unor structuri de Poliţie Locală, membrii Gărzii Cetăţeneşti putând primi, în schimbul prestaţiei lor voluntare, unele facilităţi din partea administraţiei locale, precum plata poliţelor pentru asigurarea de viaţă, la fel ca în cazul pompierilor voluntari.

Există foarte multe comunităţi mici, care nu îşi permit poliţie locală, care nu au nici posturi de Poliţie, şi unde anumite persoane creează o nesiguranţă sau comit furturi. Şi în prezent oamenii din aceste comunităţi îşi păzesc singuri hotarele, câmpurile, viile, livezile, dar dacă ar exista o Gardă Cetăţenească ar exista o organizare şi o altfel de legătură cu Poliţia. Membrii ei ar avea şi o autoritate”, a afirmat Szabo.

El a precizat că, de multe ori, membrii Gărzilor Civile din Ungaria sunt foşti poliţişti, asemenea structuri fiind sprijinite de Poliţie.

Comentarii Facebook