Propunerea unui deputat PDL: prime de 2.500 lei pentru nou-născuţi şi concediu postnatal de 3 ani

 

Deputatul PDL Mihai Cristian Apostolache a depus luni o iniţiativă legislativă prin care propune ca statul să acorde suma de 2.500 lei pentru fiecare nou-născut şi concediu postnatal de 3 ani.

În plus, indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie majorată la 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni.

Propunerea  legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, în sensul prelungirii perioadei de concediu pentru creşterea copilului la 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap; creşterii cuantumului indemnizaţiei lunare de la 75% la 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, precum şi acordarea unei sume de 2.500 lei la naşterea fiecarui copil”, explică deputatul PDL, în documentul depus luni la Camera Deputaţilor.

Apostolache argumentează necesitatea acestor prevederi prin “actualul context demografic din România, context caracterizat prin scădere demografică, rata scăzută a fertilităţii, îmbătrânirea populaţiei, prin emigrarea populaţiei active”.

De asemenea, deputatul PDL propune şi creşterea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, prevăzut de Legea nr. 61/1993, de la 200 lei la 500 lei. “La baza acestei propuneri legislative, pe lângă necesitatea contracarării tendinţelor demografice negative, stă promovarea interesului superior al copilului, prin stimularea părinţilor de a se implica mai mult în creşterea şi educarea copiilor, precum şi prin asigurarea unui suport financiar adecvat acestora”, mai arată deputatul Apostolache.

Comentarii Facebook