Profesorii din Ardeal în cer lui Klaus Iohannis să sprijire modificarea Legii Educației: Să nu mai fie concursuri pe ”pile”

 

Grupul de inițiativă DASCĂLII XXI i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis prin care îi solicită să sprijine modificarea Legii Educației. 

 

Profesorii îi cer ”să STOPEZE concursul de ocuparea posturilor de inspectori generali ai ISJ-urilor din țară și mun. București. Este vorba de încă o samavolnicie a guvernului actual, mai precis a Ministerului Educației, organizarea unui asa-zis concurs pentru fixarea ”în cuie” pe posturi a anumitor potentați ai puterii actuale! Ca și grup de inițiativă -  DASCĂLII XXI, noi vrem să eliminăm cu totul politicul din învățământul preuniversitar”, a declarat Mircea Seleușan-Bătrânu, reprezentantul acestui Grup.

 

Ca Dascăl știți și Dumneavoastră la fel de bine că factorul hotărâtor în asigurarea schimbării este unul singur - ȘCOALA! Dacă modificarea de substanță, cu caracter ireversibil, nu are loc în acest principal domeniu de acțiune, totul e doar praf în ochii oamenilor și deziluzia va fi direct proporțională cu așteptarea, greu suportată de-a lungul ultimului sfert de secol. Există astfel riscul ca totul să se năruie ca un castel de nisip. Pentru a avea certitudinea „lucrului bine făcut” în învățământ trebuie să punem urgent în practică principiul - ”OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT”!  De aceea, vă rugăm, Domnule Președinte, să-l determinați pe Domnul Prim-Ministru, în prima discuție cu dânsul, să ceară domnului ministru al educației, Sorin Mihai Cîmpeanu să renunțe de urgență  la Ordinul Nr.3169/2015! Este vorba de modificarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.557/2011, act normativ revăzut și „cosmetizat” pentru ca minunatul „concurs” să fie câștigat „de cine trebuie”(sic!) Adică, în traducere liberă, „la vremuri noi, tot noi”!”, se arată în scrisoarea adresată președintelui.

 

Membrii Grupului DASCĂLII XXI mai propun și ca posturile să nu mai fie ocupate pe pile, de persoane care nu au competențele necesare, în afara carnetului de partid.

 

Dacă vrem cu adevărat schimbarea, aceasta trebuie să înceapă de la oamenii de/din conducere! Dacă ministrul și secretarii de stat sunt numiți ”politic”( e logic, dacă a câștigat un partid, să-și pună membrii săi pe funcții) – dar și aici, nota bene: ministrul educației naționale trebuie să fie un dascăl cinstit, bun profesionist, bun manager – din Învățământul Preuniversitar!, pentru că domeniul este majoritar și hotărâtor; un om de ispravă care a condus destinele unui colegiu național de prestigiu din România, cu foarte bune rezultate! Chiar dacă acesta e membru de partid, trebuie să corespundă acestor cerințe! Sigur se poate.  

 

Toți ceilalți, de la acest nivel în jos, trebuie ALEȘI de către colegii din colectivul din care fac parte, prin VOT DIRECT și SECRET!  Astfel, directorii, directorii  adjuncți, inspectorii școlari, inspectorii școlari generali și adjuncții lor, directorii CCD vor fi ALEȘI!, nu IMPUȘI sau scoși din jobenul unui CONCURS...cel puțin îndoielnic!  Experiența pozitivă a anilor ’90 ne arată că, în procent de peste 90%, noii șefi  ALEȘI corespund cu adevărat funcției pe care o ocupă”, se mai arată în documentul citat.

 

Citiți AICI toată scrisoarea.

Comentarii Facebook